Kinderpostzegels samenwerkingen

Kinderpostzegels samenwerkingen

Beeld: Fenne van der Woude

Van woensdag 25 september tot en met woensdag 2 oktober is het weer tijd voor de jaarlijkse actieweek van de Kinderpostzegels. Dit jaar is het extra bijzonder omdat de Kinderpostzegels maar liefst 100 jaar bestaan. Het thema van dit jubileumjaar is ‘Veerkracht als superkracht’, waarbij basisschoolleerlingen geld inzamelen voor projecten die kinderen in Nederland en andere landen ondersteunen.  

Sinds 1924 zijn de Kinderpostzegels een ding in Nederland. In deze tijd groeiden namelijk veel kinderen op in arme gezinnen en de regering wilde hier wat aan gaan doen. Zo ontstond de kinderpostzegel: een middel om geld in te zamelen voor projecten die kinderen een steuntje in de rug bieden. Dit is tot op heden nog steeds van belang, aangezien er in Nederland 230.000 kinderen leven onder de armoedegrens. De opbrengsten van de actie zijn gericht op het verbeteren van hun situatie.  

Geschiedenis  

PostNL is sinds 1924 een belangrijke partner van de Kinderpostzegels. Zij zorgen ervoor dat de kinderpostzegels worden afgeleverd op de deelnemende scholen en dat kopers de producten thuisgeleverd krijgen. Tessa de Jong, woordvoerster van PostNL, vertelt dat het nu extra druk is met het 100-jarige bestaan: ”speciaal voor het jubileumjaar geven we extra aandacht aan de Kinderpostzegels. Dit jaar is er een speciale Kinderpostzegel waarmee je een videoboodschap kan opnemen, dat is nog nooit eerder gedaan met een kinderpostzegel”.  

Onafhankelijk Stichting Kinderpostzegels      

Ook is PostNL sinds 1989 partner van de onafhankelijke Stichting kinderpostzegels. Deze stichting is verantwoordelijk voor de inzet van de fondsen en helpt om kinderen in Nederland en in andere landen de kans op een beter leven te bieden. ”PostNL levert per verkochte postzegel een bijdrage van 0,48 cent hieraan. Speciaal voor het 100-jarige bestaan geven wij 100 kinderenfietsen weg aan kinderen die thuis geen geld hebben voor een fiets. Samen met goede doelen en verenigingen werken we aan meer verbinding in de samenleving”, aldus Tessa de Jong.  

Luister hieronder naar het gesprek met Linde Meijer van het Jeugdeducatiefonds die vertelt over de samenwerking met Kinderpostzegels: 

Over de auteur

Fenne van der Woude

Mijn naam is Fenne Van der Woude en ik ben 19 jaar. Ik ben geboren en getogen in Huissen. Waar ik nu nog steeds woonachtig ben. Sinds september 2023 ben ik startend journalist aan de Hogeschool van Utrecht. In 2022 heb ik mijn havodiploma gehaald op OBC Bemmel in Bemmel. Daarna heb ik een tussenjaar genomen waarin ik voornamelijk heb gewerkt bij de Albert Heijn en in een verzorgingstehuis. Al sinds dat ik kan praten val ik mijn ouders lastig met ingewikkelde vragen uit nieuwsgierigheid. Daarom was de keuze ook niet zo moeilijk om te gaan kiezen voor journalistiek. Een van mijn eigenschappen is dus ook dat ik erg nieuwsgierig ben en alles tot op de bodem wil uitzoeken. Verder ben ik ook nauwkeurig, sociaal, belangstellend en een enigszins eigenwijs. De onderwerpen die mij voornamelijk interesseren in de journalistiek zijn: geschiedenis, misdaad en het Koninklijk huis.