Utrecht – Volgens cijfers van het ANP wordt een op de 5 kinderen wel eens online gepest. Deze week is het de week tegen pesten en wordt er dus meer aandacht besteed aan pesten.
De Week Tegen Pesten is een landelijke projectweek die Stichting School & Veiligheid ieder jaar in de vierde week van september organiseert. De week staat helemaal in het teken van pesten. Er wordt speciaal voor deze week lesmateriaal ontwikkeld bij het thema van dat jaar. Stichting school en veiligheid zegt er het volgende over: ‘’Pesten is een belangrijk onderwerp als het gaat over sociale veiligheid op scholen. Pesten komt nog steeds voor op iedere school en in iedere klas. Als pesten niet tijdig wordt aangepakt heeft dit grote gevolgen. Onderzoeken tonen aan dat slachtoffers van pesten, zelfs jaren later nog, kampen met psychische problemen.’’
Het thema van dit jaar is ‘Denk ff na! als het om geklets gaat!’. Het thema staat stil bij jongeren die graag roddelen over elkaar. Persoonlijke dingen over elkaar doorvertellen kan namelijk voor de persoon waarover de verhalen gaan als pesten ervaren worden.
Naast Pesten in het echt wordt er ook steeds meer online gepest. Dat is erg zorgelijk en daarom voert Johan de Haan (mede-eigenaar en commercieel manager bij GTS-online) sinds begin september tot november een campagne waar hij gastlessen geeft aan kinderen waar online pesten centraal staat. Hij geeft de lessen met de software van Hackshield die een gratis platvorm hebben ontwikkeld voor kinderen om hun zo met een spel element dingen te leren over hacken en online pesten en hoe je er mee om moet gaan.
Johan de Haan was te gast in de radio studio van Onair voor onze uitzending en ging met Anne Fokkenrood uitgebreid in gesprek over Online pesten en hoe de toekomst van online pesten eruit gaat zien met nieuwe technologieën zoals Chat GPT.