De oester: het luxeproduct uit Zeeland

De oester: het luxeproduct uit Zeeland

De oesterboot in bedrijf foto: Sam van den Broek

OOSTERSCHELDE – Het oesterseizoen is officieel van start gegaan. Op 26 september nam waarnemend commissaris van de koning, Hugo de Jonge, de eerste oester van het nieuwe seizoen tot zich. Met veel media aandacht, een kijkje in het oesterbroed vangen en een luxe lunch staat het nieuwe seizoen nu officieel klaar op de Oosterschelde.

In Zeeland is de oester een zeer populair product. Elke Nederlander in de onderste drie provincies heeft hem wel eens op zijn bord zien liggen. Alleen is het diertje niet overal in Nederland zo populair. Pim van Engelenburg, chef en oestersteker, staat in Zeeland klaar om de verse oesters uit te delen. ´Van de ongeveer 25 miljoen oesters die we jaarlijks in Zeeland vangen, gaat sowieso 70 procent naar België’, vertelt Van Engelenburg. Volgens de oestersteker is de oester in België “volksvoedsel”, minimaal eens in de twee weken wordt het diertje gegeten. In Nederland is het volgens hem een luxe product geworden, wat nu wel steeds populairder aan het worden is.

Dat de oester ruimschoots te vinden is op de Oosterschelde, betekent niet dat deze overal te vinden is. In het Grevelingenmeer gaat het volgens onderzoeker Eva Hartog van de Hogeschool Zeeland de laatste jaren slechter: ‘Hoe er 20 jaar geleden in het Grevelingenmeer genoeg te vinden was, wordt er nu niks meer gevangen. We moeten het echt van de Oosterschelde hebben’. Wel komt zij tijdens de opening met nieuwe methodes voor het oesterbroed vangen, die de toekomst van de vangst moet verbeteren.

Kees Taal, onderzoeker naar visserij en oesterteelt, vertelt dat de nieuwe manieren van het oesterbroed vangen beter zijn dan de oude manieren. ‘Je hebt allemaal nieuwe manieren gekregen voor het oesterbroed vangen, de oude manier werkt gewoon niet meer. Deze nieuwe manieren leveren veel meer op,’ vertelt Taal. ‘Bij de oude manier van oesterbroed vangen legde ze de oesterbroed op dakpannen, en gooide ze de oesterbroed uit in laag water. Dit was te arbeid intensief, de hele familie moest meezoeken naar oesters, en nu hebben ze nieuwe manieren gevonden.’ Bij de nieuwe manier van oesterbroed vangen worden er staven in de zee geplaatst die zijn gedoopt in kalk, zodat de nieuwe oesterbroed zich hier aan kan koppelen. Er ligt wederom weer een mooi seizoen voor de boeg.

Luister naar het live verslag van de oesterboot in Zeeland:

Over de auteur

Deirdre van Gils

Deirdre van Gils (2006) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht.