Lerarentekort blijft groeiend probleem

Lerarentekort blijft groeiend probleem

Award Leraar van het Jaar

De kwaliteit van het onderwijs in Nederland gaat al jaren achteruit. Uit recente onderzoeken van de onderwijsinspectie blijkt dat ruim een op de vijf scholen onder niveau presteert. Een van de grootste oorzaken van deze kwaliteitsdaling is het personeelstekort. Sinds 2013 zijn er alleen maar banen bijgekomen in het onderwijs.

Om de tekorten aan te vullen, zijn er op landelijk niveau drie oplossingen. Zo probeert de overheid met verschillende subsidies mensen op te leiden tot leraar. Ook wordt het behoud van leraren bevorderd door een hoger salaris te bieden op plekken waar het maatschappelijk belang groot is.

Vanaf 1 oktober 2024 ligt er een voorstel voor een loonsverhoging van 4,9 procent op tafel bij de vakbonden en werkgevers in het onderwijs. Het is de bedoeling dat het voorstel voor het einde van de maand wordt ondertekend en in werking treedt. Thijs Roovers, dagelijks bestuurder bij de Algemene Onderwijsbond, verwacht echter niet dat deze loonsverhoging zal zorgen voor minder personeelstekorten. “Daarvoor zouden we de lonen moeten verdubbelen”, zegt Roovers.

Volgens Roovers is er veel meer nodig om het personeelstekort op te lossen. In het Deltaplan van onder anderen de Algemene Onderwijsbond en FNV staat een opsomming van onderdelen die in de komende tien jaar het lerarentekort kunnen verminderen. Roovers noemde eerder al de autonomie van de leraar als een mogelijke oplossing voor het personeelstekort in het onderwijs en daarmee voor de dalende kwaliteit. Vandaag de dag staat Roovers hier nog steeds achter. “Het nemen van verantwoordelijkheid voor de inhoud van de beroepsgroep is een essentieel onderdeel van de kwaliteit van het onderwijs”, zegt Roovers.

In dit kader krijgt de jaarlijkse uitreiking van de Leraren van het Jaar-prijs steeds meer betekenis. Deze prijs wordt toegekend aan leraren die uitblinken in hun vak door een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van goed onderwijs.

Verslaggever Lou Michels bezocht Andrew Niemeijer, voorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar, en Arnoud Compaan, genomineerde voor Leraar van het Jaar in het speciaal onderwijs, om te vragen of de prijs een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs.

Over de auteur

Lou Michels

Hallo daar! Ik ben Lou Michels, 18 jaar oud en woon in Castricum. Sinds dit schooljaar studeer ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In mijn ogen ben ik begonnen aan een groot avontuur, omdat ik nog niet honderd procent zeker ben over wat ik in de journalistiek wil gaan doen. Om dit avontuur af te trappen, maak ik lokaal nieuws. Ik ben benieuwd naar waar de mensen en verhalen mij zullen brengen. Gelukkig heb ik een fijne redactie en hoofdredacteur om mee samen te werken. Zij kunnen mij helpen mezelf te ontplooien en mij te begeleiden naar dé journalistieke rol die bij mij past.