Wolven in Nederland: Zo pakken de provincies dat aan

Wolven in Nederland: Zo pakken de provincies dat aan

DEN HAAG – Provincie Zuid-Holland houdt rekening met de komst van de wolf. Van alle provincies in Nederland, waarvan 6 er daadwerkelijk wolven wonen, is Zuid-Holland de enige provincie waar de wolf nog niet is gespot. Maar het college van Gedeputeerde Staten is van mening dat de wolf in de nabije toekomst ook in Zuid-Holland zal verschijnen. 

Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de VVD en de BBB, twee coalitiepartijen die gezamenlijk 16 zetels hebben in de Provinciale Staten, is er geconstateerd dat de kans best reëel is dat de wolf in Zuid-Holland zal verschijnen. De coalitiepartijen willen hierbij ook weten op welke manier de provincie hierop voorbereid is. “De wolf is nog niet hier, dus het is momenteel een glazenbolverhaal”, aldus Birgit Oosterhout, woordvoerder namens Berend Potjer (GroenLinks-PvDa), gedeputeerde met o.a. natuur en IPO-bestuur in zijn portefeuille. Dus er is nog een gesprek gaande.

Maar Zuid-Holland beschikt wel om middelen om de komst van de wolf aan te kunnen pakken. Ze bezitten wolfwerende rasters, die gebruikt worden om vee te beschermen als er een zwervende of doortrekkende wolf in de buurt is gesignaleerd. Ook is er een “Interprovincaal Wolvenplan” opgericht, waarin allemaal richtlijnen staan omtrent het omgaan met wolvenpopulaties binnen een provincie. Ook wordt de vereniging Interprovincaal Overleg ondersteund door BIJ12. Een organisatie die de samenwerkende provincies ondersteunt met het uitvoeren van wettelijke taken, kennis, data en informatie over het landelijke gebied en de fysieke leefomgeving. BIJ12 coördineert dus de monitoring van de Nederlandse wolvenpopulatie en voert de afhandeling van wolvenschade op vee uit. Ze werken daarbij samen met deskundigen van het Wolvenmeldpunt, Wageningen Environmental Research, het CEwolf-consortium en wildschadetaxateurs.

“Het natuurlijke gedrag van een wolf is dat hij echt afstand houdt”, zegt Tonnis Boersma, een boswachter bij Natuurmonumenten. “Ze hebben ontzettende goede neuzen, kunnen goed kijken, dus als ze ons ruiken of horen gaan ze weg”, benadrukt hij verder. Dus ook al komt de wolf in een van de meest dichtbevolkte provincies van Nederland, is de kans dat de samenleving hem tegenkomt vrij klein.

 

 

Over de auteur

Matteï Kerkhoff

Matteï Kerkhoff (24) is student Journalistiek. Hij is opgeleid als geluidstechnicus en heeft als fietskoerier en geluidstechnicus gewerkt voordat hij besloot zich aan te sluiten bij de opleiding. Matteï houdt zich graag bezig met andere mensen, is nieuwsgierig, en staat gauw open voor nieuwe ervaringen. Daarom heeft hij besloten zich te verdiepen in de journalistiek. Uitgerust met veel werkervaring en mensenkennis is Matteï enthousiast aan de slag gegaan met de opleiding om een vaste en ervaringrijke carriere op te bouwen binnen de journalistiek. Verder spreekt Matteï andere talen waaronder Engels, Nederlands en Frans, en ontwikkelt zich graag hierin om hem te helpen met zijn journalistieke ambities. Matteï hoopt tijdens de opleiding meer ervaring en meer zelfvertrouwen op te bouwen met het vak. En wil graag zo veel mogelijk groeien.