Het BIMHUIS, al 50 jaar lang hét podium voor jazz in Nederland, viert dit jaar zijn gouden jubileum. Wat begon als een kleinschalig initiatief van een groepje jazzmuzikanten in 1974, met pioniers zoals Willem Breuker en Han Bennink, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldberoemd instituut. Het podium heeft niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse jazzscene, maar ook als springplank voor verschillende internationale artiesten zoals.
Tijdens de officiële opening van de jubileummaand op 1 oktober sprak onder andere burgemeester Femke Halsema over de impact van het BIMHUIS op de jazzscene, en benoemde ze de belangrijke rol die jongeren spelen in de toekomst van deze muziekstijl. “Het BIMHUIS speelt al vijf decennia een grote rol in het ontwikkelen van jong talent en het versterken van de jazzscene in Amsterdam.”
Mijke Loeven, directeur van het BIMHUIS, beaamt deze woorden. “Jongeren kunnen zich juist vinden in jazz, omdat het vrijheid biedt en ruimte voor experiment. Ze kunnen hun expressie kwijt in deze muziek, en dat is wat jazz vandaag de dag zo levendig maakt.” Volgens Loeven is het promoten van nieuw talent daarom essentieel voor de toekomst van jazz.
Met een jubileummaand vol concerten en een programma dat zich richt op de rijke geschiedenis van 50 jaar BIMHUIS én de toekomst van jazz, biedt het evenement ruimte voor zowel gevestigde namen als jong talent om zich te laten zien.
De wereldpremière van Martin Fondse zijn compositie op de openingsavond bracht dus een eerbetoon aan de verschillende jazzstijlen en muzikanten die in het BIMHUIS hebben geklonken, maar kijkt ook vooruit naar de nieuwe geluiden die nog zullen komen. Met een breed programma gedurende de jubileummaand is er genoeg te ontdekken voor iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst van jazz in Nederland.