Schengen; motor van de economie of systeem onder druk?

Schengen; motor van de economie of systeem onder druk?

Schengen, het akkoord dat de grenzen binnen Europa openhoudt en de hoeksteen vormt van het Europees burgerschap. Het biedt miljoenen burgers en bedrijven vrij verkeer van goederen, diensten, en personen. Maar terwijl de economische voordelen duidelijk zijn, staat dit systeem onder druk vanwege de toenemende migratie- en veiligheidsproblemen binnen de EU. Wat gebeurt er met de Europese economie als deze grenzen opnieuw dichtgaan?

Jeroen Lenaers, Europarlementaire voor het CDA, benadrukt de grote voordelen van het Schengenakkoord. “Schengen is een van de grootste successen van Europese samenwerking. Het zorgt er namelijk voor dat we zonder problemen en wachttijden grenzen kunnen oversteken, wat niet alleen ons dagelijks leven makkelijker maakt, maar ook gunstig is voor de economie.” Ook stelt Lenaers dat de transport- en logistieke sector profiteren van de open grenzen binnen de EU, omdat goederen zonder vertraging tussen landen kunnen worden vervoerd.  “Als we weer grenscontroles in zouden voeren, zoals sommige lidstaten hebben voorgesteld, krijgen we enorme rijen aan de grenzen, “aldus Lenaers. Als gevolg van de grenscontroles zou dit bedrijven miljarden euro’s kosten vanwege de vertraging die ze oplopen.

Op 24 mei 2024 heeft de EU nieuwe regels voor de Schengengrenscode ingevoerd om de vrije beweging van mensen binnen Europa te verbeteren en beter voorbereid te zijn op crisissituaties zoals de pandemie. Deze aanpassingen zorgen voor betere samenwerking tussen landen tijdens gezondheidscrises en stellen duidelijke regels voor grenscontroles. Lenaers erkent dat Schengen onder druk staat door problemen zoals de migratiecrisis, echter spreekt hij positief over de aanpassingen in het Schengenakkoord. “Dit is een goede stap vooruit om Schengen sterker en veiliger te maken.”

Meer weten over hoe verschillende EU lidstaten omgaan met het Schengenbeleid? kijk dan de onderstaande video.

Over de auteur

jill Petra

Mijn naam is Jill en ik ben 20 jaar oud. Momenteel ben ik een enthousiast beginnend journalist en studeer ik aan de Hogeschool Utrecht, Journalistiek. Dit jaar ben ik actief in mijn hyperlocal Hilversum waar ik wekelijks nieuwe producties op plaats. Onderwerpen zoals cultuur/vrije tijd en religie/spiritualiteit interesseren mij het meest omdat ik het leuk vind om verrast te worden door andermans behoeftes of gewoontes.