Welzijn honden en katten bedreigd door tekort bloeddonoren

Welzijn honden en katten bedreigd door tekort bloeddonoren

Foto: Noa Meijer

Het structurele tekort aan donorbloed voor huisdieren in Nederland vormt een levensgevaar voor hulpbehoevende honden en katten. Dierenartsen waarschuwen dat het gebrek aan bloed ertoe kan leiden dat de bloedtransfusie te laat komt. Met name in acute gevallen, zoals bij verwondingen, vergiftigingen of bloedarmoede veroorzaakt door parasieten, vormt het een groot gevaar.

Wachttijd
Volgens dierenarts Pauline Jaillon van de Animal Blood Bank Benelux (ABB) komen deze acute gevallen geregeld voor. “In grotere klinieken, zoals de AniCura, gebeurt het minimaal één tot twee keer per week dat er met spoed een bloedtransfusie uitgevoerd moet worden. Het probleem is dat we vaak niet genoeg bloed hebben of niet van de juiste bloedgroep, waardoor het dier moet wachten op een geschikte donor. In sommige gevallen is daar geen tijd voor en komt het dier te overlijden”. Voornamelijk katten met type B-bloed moeten geduld hebben, aangezien dit bloedtype erg zeldzaam is.

Bloeddonatiedagen
In Nederland staan momenteel vijftig honden en katten inschreven bij de Animal Blood Bank Benelux als bloeddonor. Elke donerende hond kan tot drie honden redden en elke kat kan twee andere katten helpen. Dierenartsen doen om deze reden een oproep aan huisdiereigenaren, om hun honden en katten aan te melden als bloeddonor bij de ABB. “De bloeddonatie is voor het dier zelf niet zo ingrijpend en het kan veel betekenen voor hun soortgenoten”, aldus Jaillon. Door middel van initiatieven, zoals de bloeddonatiedagen bij AniCura in Rijswijk van eerder deze week, probeert de ABB nieuwe donoren te werven en meer bewustzijn te creëren. Huisdiereigenaren kunnen met hun viervoeter langskomen bij verscheidene klinieken voor informatie of een bloeddonatie. Tijdens de behandeling worden de dieren op gemak gesteld met muziek, dekens en snoepjes. Elke druppel wordt gevierd om er een zo prettig mogelijke ervaring van te maken voor zowel dier als baasje.

Benieuwd hoe de bloeddonatiedagen eruit zien en wat het belang van deze dagen is? Beluister het in de audioreportage:

Over de auteur