Zeeland meeste kg gemeentelijk afval per persoon

Zeeland meeste kg gemeentelijk afval per persoon

CBS heeft afgelopen zomer cijfers gepubliceerd over het gemiddeld aantal kg gemeentelijk afval per persoon, opvallend aan deze cijfers was dat dit gemiddelde lager lag dan 30 jaar geleden. In 2022 was het gemiddelde namelijk 512 kg gemeentelijk afval per persoon en in 1993 was dit 585 kg. Bij alle provincies in Nederland is deze lager dan 30 jaar geleden, behalve bij de provincies Flevoland en Zeeland. Toch heeft Zeeland wel de meest verrassende uitschieter. Hoe kan dit gebeurd zijn? 

Als we de cijfers vergelijken met 1993 had Zeeland in dat jaar 611 kg huishoudelijk afval per persoon, dit cijfer ligt al wat hoger dan de gemiddeldes van de rest van Nederland. Als je dit vergelijkt met cijfers van afgelopen jaar is dit helemaal niet het geval meer. Zeeland steekt er ver bovenuit met 701 kg per persoon gemeentelijk afval. Paul Marinissen, directeur van de Zeeuwse Reinigingsdienst, legt uit hoe dit kan. ‘In Zeeland hebben wij een vrije milieustraat, iedereen heeft dus toegang tot onze milieustraten. Er zijn geen controles of toegangssystemen’. Aldus Marinissen.  

Hierdoor brengen Zeeuwen dus al hun afval naar de milieustraten, denk aan hout en ander puin. Een gemiddelde Zeeuw brengt al gauw 38 kg hout per jaar naar de milieustraat. Hoe komt het dan dat Zeeland zo hoog is in het aantal kg gemeentelijk afval per persoon, dit resulteert uit het feit dat andere provincies een ander systeem hanteren. In bijvoorbeeld Noord-Brabant en Zuid-Holland betaal je om naar de milieustraat te gaan en is alles afgezet met slagbomen en heb een eigen pas waarmee je naar binnen kunt.  

Dit zorgt er ook voor dat Brabanders en Zuid-Hollanders naar Zeeland komen om hun afval weg te gooien, omdat het hier gratis is. Je ziet ook dat veel Belgen naar Zeeland komen, zij hanteren hetzelfde systeem als de rest van Nederland en ook zij moeten betalen voor het wegbrengen van hun afval.  

‘Als je kijkt naar de CBS-statistieken hebben we altijd het grootste percentage afvalscheiding, maar in kilo’s hebben we ook altijd het hoogste aantal kilo’s van Nederland’. Volgens Marinissen. Dit komt onder meer ook door de grote toeristenstroom elke zomer. Het is eigenlijk de bedoeling dat zij hun afval weggooien bij de camping als bedrijfsafval, maar de camping zelf wijst hen vaak door naar de milieustraat. Ook veel aannemers en zzp’ers die de regels proberen te ontduiken, als je erop let zie je ze elke week wel op de milieustraat voorbijkomen, omdat we nu geen toegangscontrole of toegangssysteem hebben kunnen we daar niks aan doen. 

Jurgen Verveat, wethouder gemeente Terneuzen, voegt hier nog aan toe dat Zeeuwen grote tuinen hebben in vergelijking met mensen in de stad. ‘Mensen klussen hier vaak zelf aan hun huis en knippen de heg zelf, in grote steden wordt dit vaak uitbesteed en gaat het afval dus ook vaak naar bedrijven. Verveat verteld ook dat je geen conclusie kan trekken over heel Zeeland, sommige gemeente werken met het Diftar systeem en andere nog niet.  

In 2024 wil Zeeland met een oplossing komen en het hetzelfde systeem gaan hanteren als de rest van Nederland, dit zal zeker wel een blokkade zijn voor alles wat we nu binnenkrijgen. Aldus Marinissen.  

 

 

 

Over de auteur