Structurele online seksuele intimidatie: ‘ik krijg regelmatig dickpicks’

Structurele online seksuele intimidatie: ‘ik krijg regelmatig dickpicks’

Afgelopen maand heeft het CBS cijfers gepubliceerd over online seksuele intimidatie. Dit is iets wat structureel voorkomt. 10,8 procent geeft aan dagelijks, jaarlijks of maandelijks slachtoffer te zijn van online seksuele intimidatie. Ook Roos (19), zij krijgt minimaal wekelijks te maken met online seksuele intimidatie. “Uiteindelijk heb ik screenshots gemaakt van alle dm’s die ik binnenkreeg. Ik heb het allemaal op mijn story gezet omdat ik mensen bewust wilde maken van hoe vervelend het is.”

Over het algemeen geven vrouwen aan vaker last te hebben van seksuele intimidatie. 1,5 keer zo vaak als mannen dat hebben, meld CBS in 2021. Bijna 30 procent van de 16- tot 18-jarige vrouwen is hier in de afgelopen twaalf maanden mee in aanraking gekomen, terwijl dit bij mannen 9 procent is. “Vaak zijn het ook mannen die bij mij berichtjes sturen op Instagram. Dit blijft dan echt niet bij alleen een simpel berichtje met ‘Hey hoe gaat het’, ze sturen dickpicks en leggen in detail uit wat ze met mij zouden doen.”

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2021/11/Structurele-online-seksuele-intimidatie-2.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Er wordt vooral veel gevraagd om seks, aangedrongen op een date en het lichaam van de pleger wordt laten zien. De cijfers in de tabel gaan over het structurele gebeuren van deze acties. ‘Het gebeurt echt vaker dan wekelijks, dagelijks gelukkig ook weer niet. Maar veel vaker dan normaal is. Ik weet niet waarom het mij zo vaak gebeurt. Ik heb wel redelijk wat volgers en een open account. Maar ik post geen uitdagende foto’s, ik laat niet heel gek veel huid zien of iets dergelijks. En daarnaast zou dat ook niet  uit moeten maken.’

Er wordt door slachtoffers wel veel gesproken over online seksuele intimidatie. 62% van de slachtoffers heeft er met iemand over gesproken. Ook Roos heeft zich er over uitgesproken: “Toen ik de screenshots van de berichten op mijn story had gezet heb ik ervoor gekozen om de namen van de mannen niet weg te halen. Ik vind dat ze aangesproken mogen worden op dit gedrag, ze moeten weten dat dit gewoon echt niet kan. Misschien vinden mensen dat je dat niet kan maken, maar ik vind dat ze aangesproken moeten worden op dit gedrag.”

Van de mensen die met iemand gesproken hebben heeft 41% met een vriend of vriendin gepraat. Maar 2% van de slachtoffers praat met de politie en maar 1% doet uiteindelijk aangifte. Roos: “Ik vond het niet nodig om naar de politie te gaan. Ik vind het vervelend dat het gebeurt, maar ik denk dat door meer bewustwording te creëren voor het probleem je het veel beter kan aanpakken. Ik heb zelf ook heel veel positieve reacties gekregen. Veel meiden vonden het stoer dat ik dit zo deelde. Helaas zaten er ook negatieve reacties tussen, mensen vonden het vies dat ik dit deelde. De foto waar ik de meeste reacties op heb gekregen is er een waar een man een foto stuurde dat zijn goedje op een foto van wij was gespoten. Ontzettend vies natuurlijk, en juist daarom wilde ik het delen. Zodat mensen de ernst van de situatie wat meer snappen.”

 

Over de auteur

Elke van Goor

Mijn naam is Elke van Goor en ik ben in 2019 begonnen aan de opleiding journalistiek aan de SVJ. Begin 2024 studeer ik af en kan ik echt gaan beginnen in het werkveld. Op deze site laat ik zien wat ik heb gemaakt en geleerd in de afgelopen 5 jaar.