Regionale trots zichtbaar op Dia de la Comunidad Valenciana

Regionale trots zichtbaar op Dia de la Comunidad Valenciana

Aanhangers van Torres Blaves en Defenem Valencia wonen de jaarlijkse civiele processie op 9 oktober bij. Beeld: Linda van den Hoogen

Op 9 oktober werd door de Valencianen de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. Hoewel de dag feestelijk verliep, was de regionale trots sterk aanwezig bij extreemrechtse minderheidsorganisaties Torres Blaves en Defenem Valencia.  Tijdens de jaarlijkse civiele processie, een optocht waarbij onder andere de burgemeester en diverse politieke partijen meeliepen, beledigden zij de linkse politici die strijden voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Deze Catalanistas zijn volgens Torres Blaves en Defenem Valencia niet welkom in ‘hun’ regio.

De Día de la Comunidad Valenciana is een officiële feestdag in de gehele regio Valencia waarbij het volk de intrede van Koning Jaime I viert. Op 9 oktober 1238 bevrijdde hij de stad nadat het vijf eeuwen in handen is geweest van de Arabieren. Om klokslag twaalfuur wordt de Valenciaanse vlag bij het gemeentehuis uitgehangen waarna er een civiele processie door de stad volgt. Deze optocht wordt afgesloten met een mascletà; een vuurwerkshow met uitsluitend hard knalvuurwerk. Aanhangers van Torres Blaves en Denfem Valencia zagen deze feestdag, die vooral in het teken staat van regionale trots, als uitgelezen kans voor hun protest. Hoewel ze Spanje graag zien als één sterk land waarbij de macht teruggekeerd wordt naar Madrid, vechten ze ook voor de identiteit, taal, cultuur en tradities van hun eigen regio Valencia. Ze voelen zich zowel Spanjaard als Valenciaan. De onafhankelijkheid van Catalonië zou volgens hen het land kapot maken.

Stadsplein Plaza del Ayuntamiento hangt vol met luid knalvuurwerk voor een tien minuten durende show.

Extreemrechtse groepen ‘Torres Blaves’ en ‘Defenem Valencia’ worden zwaar beveiligd om woordenwisselingen met linkse machthebbende politici te voorkomen.

Emoties lopen hoog op bij het zien van politici van het linkse Compromis en PSVP die zich hard maken voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

‘Catalanistas uit het koninkrijk Valencia!’ staat op een van de vele borden van aanhangers van Torres Blaves en Defenem Valencia die te zien zijn langs de weg van de processie.

Vox wordt hard toegejuicht door aanhangers van de groepen ‘Torres Blaves’ en ‘Defenem Valencia’ omdat ook zij strijden tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Opvallend is dat alleen deze politieke partij wordt beveiligd door de politie.

Politie grijpt in bij het zien van de estalda; de vlag van de catalanistische onafhankelijkheidsbeweging. Om onrust op straat te voorkomen is het dragen van deze vlag verboden.

Naast de burgemeester, politici en belangrijke militairen lopen ook Falleras mee tijdens de processie. Falleras zijn dames in traditionele klederdracht die centraal staan tijdens Las Fallas, het grootste regionale feest van Valencia dat gehouden wordt in maart.

Politici van Compromis worden uitgefloten tijdens de civiele processie.

Cs Comunitat Valenciana, de Valenciaanse partij van Cuidadanos, heeft dezelfde politieke ideologiën als Defenem Valencia en Torres Blaves. Op het spandoek staat: Wij werken samen aan de regio Valencia, aan Spanje en aan Europa.

Straten rondom het Plaza del Ayuntamiento staan volgeladen om gezamenlijk te genieten van de oorverdovende Mascletà.

Over de auteur

Linda van den Hoogen

Mijn doorzettingsvermogen en gedrevenheid vormen tot wie ik ben; Linda van den Hoogen, journalist in spé. Problemen ga ik niet uit de weg en ik sta open voor nieuwe ervaringen. Ik ga graag op pad en houd van aanpakken. De uitdrukking ‘niet lullen maar poetsen’ is mij daarom ook op het lijf geschreven. Ik ben allergisch voor half werk en gemakzucht. Mijn liefde voor Spanje heeft het woord ‘stress’ uit mijn woordenboek doen verdwijnen en heeft mij geleerd te leven, en vooral ook te genieten, in het moment.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *