Coronavirus? Nee het HPV-virus!

Coronavirus? Nee het HPV-virus!

Ik trek met een rood wordend gezicht en bibberende handen mijn stippeltjes onderbroek uit. Ik voel een brok in mijn keel en de vlekken op mijn lichaam, die helaas mijn stress altijd zichtbaar maken voor de buitenwereld, worden met de seconde erger. Daar sta ik, oog in oog met de blauwe ziekenhuisstoel op de afdeling gynaecologie. 

Ik weet niet wat mij zenuwachtiger maakt. De overheersende ziekenhuisgeur die bij binnenkomst gelijk mijn neus binnendringt of de doktersassistente die ik al de hele week in mijn gedachte hoor met de woorden: ‘De uitslag is niet goed mevrouw’. Ik heb het HPV-virus hoog risico met onrustige cellen. Iedere vrouw boven de dertig krijgt om de vijf jaar een oproep voor dit uitstrijkje. Nu is er alleen één ding: Ik ben twintig jaar, dus feitelijk tien jaar te vroeg.

Als je mij een maand geleden had gevraagd wat het HPV-virus is, was ik waarschijnlijk niet verder gekomen dan de inenting prik die ik heb gehaald op mijn dertiende. Toch krijgt bijna iedere vrouw te maken met dit virus. Ik schaamde me en voelde me dom. Hoe kan het zo zijn dat ik dit nooit gehoord heb? Niet van mijn ouders, niet van school en niet van vriendinnen.

Ik belde emotioneel mijn vriendinnen op, die er net zoveel van wisten als ik, praktisch niets dus. Het lag dus toch niet aan mijn desinteresse tijdens de biologielessen die ik ooit als tienermeisje met een half luisterend oor bijwoonde.

Zoals gezegd is het bevolkingsonderzoek in Nederland vanaf dertig jaar. Echter, kan er bij veel vrouwen al vijf tot tien jaar eerder een voorstadium aangetoond en behandeld worden. Daarom starten onze buurlanden wel volgens de richtlijnen van de WHO al met screening in de doelgroep vanaf twintig jaar. Waarom is Nederland dan zo ontzettend naïef? Gelukkig was ik dit zelf niet, want anders had ik hier pas over tien jaar gelegen met waarschijnlijk een andere diagnose.

Dus laat alsjeblieft een uitstrijkje maken! Juist vóór je dertigste. Bijna iedereen krijgt het virus, dus in feite kan iedereen ook baarmoederhalskanker krijgen. Waarom zou jij hier niet onder vallen?

Misschien moeten we ons niet alleen zorgen maken over het coronavirus en hier ook is naar gaan kijken. Dit virus is ook met een inenting, een groot gevaar.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *