Een avond bij Mango’s: een tapasrestaurant in Veenendaal

Een avond bij Mango’s: een tapasrestaurant in Veenendaal

Binnen bij Mango's - Foto: Wouter ten Hove

Het tapasrestaurant Mango’s opende in 2015 zijn deuren in het bruisende centrum van Veenendaal, te midden van vele andere horecagelegenheden. Na een overname door nieuwe eigenaren in november 2022, onderscheidt Mango’s zich van concurrent Tres, dat in 2018 zijn tapasconcept lanceerde. Waar Tres een ‘all you can eat’ concept hanteert, serveert Mango’s losse tapasgerechten voor verschillende prijzen.


Het tapasconcept
Mango’s staat bekend om zijn uitgebreide tapasmenu, geïnspireerd door de mediterrane keuken. Het biedt een eenvoudig concept waarbij gasten kunnen kiezen tussen kleine tapasgerechten of volledige hoofdgerechten, variërend van vis, vlees of vegetarisch. Je kunt verschillende tapas delen met je tafelgenoten, waardoor je diverse smaken kunt ervaren. Voor wie liever een volledig hoofdgerecht bestelt, zijn er andere opties beschikbaar. Naast dit tapasconcept, kan je hier ook terecht om een avondje te borrelen met je partner of vriendengroep, gezellig aan de tafels op het terras met een eventuele borrelplank en bijpassende drankjes.

De geschiedenis van tapas
Over de geschiedenis van tapas zijn twee verschillende theorieën. Historisch gezien wordt aangenomen dat tapas zijn ontstaan dankzij de Spaanse koning Alfonso de 10e, die kleine hapjes combineerde met wijn tijdens zijn ziekte en op aanraden van zijn dokter. Een andere theorie suggereert dat tapas, letterlijk ‘deksel’ in het Spaans, zijn ontstaan in Sevilla, waar plakjes ham of kaas op de drankjes werden gelegd om insecten weg te houden. En waar wij onze tapas aan tafel eten, is het in Spanje gebruikelijk om staand te doen.

Interieur en sfeer
Het grote terras bij Mango’s, schuin tegenover theater de Lampegiet, biedt een gezellige sfeer met houten tafels en stoelen, versierd met mozaïek en gekleurde lichtbolletjes die bijdragen aan het gevoel van knusheid. Binnen wordt deze sfeer voortgezet met warme, gedempte verlichting, grote kroonluchters en een mix van houten en rode gestoffeerde stoelen. Aan de muren hangen verschillende schilderijen met diverse culturele invloeden, waaronder een schilderij van een Cubaanse dame die een sigaar rookt. De geur van de gerechten vult het restaurant en belooft een avond vol tapas gerechten.

Het menu
Samen met mijn tafelgenoot hebben we gekozen voor wat losse tapas voorgerechten, en deze te delen. Als hoofdgerecht hebben wij geen tapas gekozen, maar een volledig gerecht, om ook zo deze smaken te mogen ervaren.

Voorgerechten
Mijn tafelgenoot en ik werden verrast door de presentatie van onze voorgerechten. De gerechten arriveerden in charmante terracotta schaaltjes wat ook vaak gebruikelijk is bij tapasgerechten. Terwijl de carpaccio op een smetteloos wit bord werd geserveerd.

 Latin Scampi’s, gamba’s in knoflook en ‘pico de gallo’, (€8,5), Calamari, inktvisringen in aïoli (€7,5), Ensalada de Atun, huisgemaakte tonijnsalade op toast (€7) en carpaccio de Mango’s, rundvlees carpaccio met krokante maïs, Parmezaanse kaas en chimichurri-mayonaise (€8,5)

De gamba’s waren sappig en zacht gegaard, de knoflook en pico de gallo*, die zorgde voor een frisse en pittige twist. Bij het opdienen van de gerechten vertelde de jongeman uit de bediening dat deze ‘pico de gallo’ en de chimichurri** een eigen twist zijn van de kok die zij heeft geleerd vanuit haar geboorteland Argentinië.

De carpaccio was dungesneden, en de maïs en Parmezaanse kaas maakte het net wat zoutig en knapperig in de mond. De zelf in gebrachte chimichurri van de chef zorgde voor een enorme smaakexplosie.

* is een mengsel gemaakt van tomaten en ui & aangemaakt met jalapeñopeper en limoensap.

** is een saus en marinade die in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken wordt gebruikt bij gegrild vlees.

 Hoofdgerechten
Voor het hoofdgerecht genoot ik van een smaakvolle Entrecote (€25). Hoewel het vlees over het algemeen zacht was, waren sommige delen wat taai en hadden ze vetranden, maar dat past bij de aard van een entrecote. In plaats van knoflookjus, koos ik voor de zelfgemaakte chimichurri van de chef voor extra smaak. Deze was mij bij het voorgerecht namelijk goed bevallen.

Mijn tafelgenoot koos voor de Fajita’s met ossenhaas, verse groenten en chimichurri-jus (€18,5), met een visueel spektakel werd dit aan tafel bereid door het vlees aan te steken.  De combinatie van het vlees en de frisse groenten zorgde voor een goedgevulde tortilla. Voor een grote eter was het portie aan de kleine kant.

De toegevoegde frietjes, die werden gedeeld op tafel, zorgde ervoor dat de hoeveelheid voldoende was.

Nagerecht en drankjes
Hoewel ik persoonlijk niet zo’n zoetekauw ben, viel het dessertmenu bij Mango’s op met verleidelijke opties. De prijzen lagen gemiddeld rond de €7,8 per stuk, met heerlijke keuzes zoals churro’s, cheesecake en crema catalana met kaneelijs (een soort crème brûlée).

 Naast de gerechten genoten wij van een verfrissend Spaans biertje, Estrella, dat voor slechts €4 per glas een aanvulling op onze maaltijd was. Mango’s biedt een scala aan dranken voor iedere smaak. Of je nu zin hebt in een glas witte of rode wijn of sangria. Wat echt opvalt, zijn de cocktails waar Mango’s ook om bekend staat. Regelmatig zagen we de bediening voorbijschieten met grote, kleurrijke cocktails die de tafels om ons heen opfleurden. Het zorgde voor een gezellige, bijna feestelijke sfeer waarin iedereen wel iets naar zijn of haar smaak kon vinden.

Service en prijs-kwaliteitsverhouding
De service was uitstekend, met vriendelijke en snelle bediening, zelfs op een drukke zaterdagavond. Het personeel kwam geregeld langs om de drankjes aan te vullen en te controleren of alles naar wens was. Mango’s biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met gemiddelde prijzen tussen de €50 en €60 per persoon. De smaken zijn goed en staan in verhouding met de prijs, en de eigen twist van de Argentijnse kok voegt een uniek karakter toe aan de gerechten.

Conclusie
Onze avond bij Mango’s was absoluut fijn, mede dankzij de vriendelijke en vlotte bediening die zorgde voor deze ervaring. De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, de beleving van het eten, de eigen twist van de chef en de sfeervolle ambiance maakt dit restaurant voor mij een bijzondere parel. Mango’s is een aanvulling op het culinaire aanbod van Veenendaal, met zijn unieke concept naast andere eetgelegenheden zoals brasserie Zeldzaam, en ketens als De Beren, ’t Zusje en Heinde.

Er is voor ieder wat wils: je kunt borrelen met hapjes, genieten van een uitgebreid diner of ontspannen met heerlijke cocktails.

De gerechten waren smakelijk gepresenteerd, en het delen van de tapas zorgde voor een leuke, interactieve en afwisselende (smaak)ervaring. De comfortabele gestoffeerde stoelen maakten het aangenaam om een avond lang te tafelen, hoewel ik me kan voorstellen dat een hele avond op de houten stoelen minder prettig kan zijn.

De sfeer bij Mango’s is goed, vooral dankzij de warme, gedempte verlichting die naarmate de avond meer gedimd wordt.  Mijn tafelgenoot vindt dit erg gezellig, maar ik vind het binnen vrij snel te donker worden. Na het diner bleven we nog even voor een heerlijke espresso martini, maar besloten uiteindelijk naar buiten te verplaatsen omdat het binnen lastig werd om elkaar goed te verstaan. Een geslaagde avond als je het mij vraagt, in een sfeervol en smakelijk restaurant.

Over de auteur

Wouter ten Hove

Hey, wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Wouter ten Hove (27 jaar oud) op dit moment woonachtig in Veenendaal en onderhand derdejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij het laatste nieuws, maar de modebranche springt eruit. Dit heb ik mogen ontwikkelen doordat ik 'Mediastyling Mode' heb gestudeerd aan de Akademie Vogue in Amsterdam.