Nederland importeert steeds meer uit Amerika. Uit recentelijk gepubliceerde statistieken van het CBS blijkt dat Amerika in 2023 de tweede goederenleverancier was voor Nederland. Alleen Duitsland levert meer aan Nederland.
De import uit Amerika neemt al jaren toe en het is nu ook meer geworden dan de import uit België en China. De import uit Amerika nam in 2022 veel toe en die trend zet nu door. Dit komt vooral omdat Nederland meer olie en gas importeert uit Amerika sinds het conflict in Oekraïne is begonnen. 10.6% van de totale goederenimport komt nu uit Amerika, een totaal van 64 miljard euro. Dit is 37 miljard meer dan in 2015 geïmporteerd werd uit de VS, een groei van 237 procent in 9 jaar.
‘De toename van de handel met de VS komt vooral doordat we meer olie importeren. Omdat we zelf geen gas meer pompen en minder importeren uit Rusland is Amerika het beste alternatief’, aldus Gerdien Meijerink, programmaleider internationale analyse bij het CPB.
Nederland en Amerika hebben altijd al nauwe handelsrelaties gehad. De VOC handelde veel met Amerika en sindsdien was er altijd veel handel met Amerika. Technologie verbeterde en dat maakte deze handel makkelijker en goedkoper, waardoor er steeds meer handel kwam. Veel van de import uit Amerika bestaat nog steeds uit technische- en medische apparatuur en producten.De Europese Unie blijft belangrijker Duitsland blijft de belangrijkste handelspartner van Nederland, in 2023 kwam 16.9 procent van alle import direct uit Duitsland. ‘De Verenigde Staten is een belangrijke handelspartner, maar voor veel van de handel met Amerika zijn er alternatieven te vinden, vaak zelfs binnen de EU’, zegt Meijrink. ‘Vooral op technisch vlak zijn we heel erg afhankelijk van Amerikaanse handel. Amerika loopt voorop met bijvoorbeeld AI en veel technische bedrijven komen uit het land. Alledaagse producten zoals telefoons zouden veel moeilijker verkrijgbaar zijn als de handel met Amerika stopt’, vervolgde Meijerink. ‘Bijvoorbeeld dataverzameling gebeurt vooral in de VS. Daarom blijft Amerika een belangrijke partner voor Nederland.
Van de top tien handelspartners van Nederland zijn zes EU-lidstaten en twee landen, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, liggen in Europa. Het laat zien dat Europese handel centraal blijft staan voor Nederland in goederenhandel.
Dataverantwoording: De cijfers en statistieken die in dit artikel te zien zijn komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers uit het onderzoek van het CBS zijn gepubliceerd op 1 november 2024 en zijn voorlopige cijfers. Het CBS update de cijfer vaak enkele maanden na publicatie, maar heeft de cijfers van 2023 niet recentelijk veranderd. De tijdsperiode van de cijfers die gebruikt zijn, zijn opgenomen tussen 2015 en 2024. Een specifieke bron geeft het CBS niet, maar gezien CBS nauw verband is met de overheid en een ‘wettelijke taak’ heeft om statistische statistieken over de Nederlandse samenleving te produceren en publiceren, wordt het CBS gezien als een betrouwbare bron. De cijfers zijn geanalyseerd met behulp van Excel, ook is er gerekend met enkele cijfers.