Datavisualisatie: Hoe zit het met de hotelovernachtingen in ons land?

Datavisualisatie: Hoe zit het met de hotelovernachtingen in ons land?

Foto: Creative Commons

Het toerisme in Nederland heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld met een duidelijke opwaartse trend – tot de coronapandemie roet in het eten gooide. De datavisualisatie die hieronder te zien is, toont het aantal hotelovernachtingen door internationale toeristen van 2013 tot en met 2023, uitgesplitst per continent. Deze visualisatie laat niet alleen het herstel na de pandemie zien, maar geeft ook de veranderende reistrends en veerkracht van de toerismesector weer.

Opkomst en groei

“Deze data onderstrepen hoe belangrijk het is om een veerkrachtige toerismestrategie te ontwikkelen”, zegt toerisme-expert Maaike Bergsma. “Zonder spreiding en flexibiliteit is de sector bijzonder kwetsbaar voor onverwachte schokken, zoals we tijdens de pandemie hebben gezien.” In de periode van 2013 tot 2019 vertoonde het aantal hotelovernachtingen door internationale toeristen in Nederland een constante groei. Europese bezoekers (in de grafiek weergegeven in blauw) vormden de grootste groep, gevolgd door toeristen uit Amerika en Azië. “De groei van deze markten laat zien dat Nederland steeds populairder werd onder buitenlandse reizigers, mede dankzij verbeterde luchtverbindingen en de toenemende aantrekkingskracht van steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht”, vervolgt Bergsma.

In 2019 bereikte het toerisme een hoogtepunt, met Europa als duidelijke koploper. Dit is logisch, gezien de nabijheid van andere Europese landen en de reisgemak binnen de EU. Amerikanen en Aziaten droegen ook steeds meer bij aan de Nederlandse toerismecijfers.

Aantal overnachtingen in hotels door internationale toeristen in Nederland van 2013 tot 2023, per continent

Een plotse daling in 2020

De impact van COVID-19 is het meest opvallende element in de grafiek. Hieronder zien we in 2020, ten opzichte van 2019, een scherpe daling in het aantal overnachtingen, die alle continenten even hard raakt. Vanwege reisbeperkingen en lockdowns zakten de aantallen naar het laagste niveau in deze periode. COVID-19 bracht de sector bijna tot stilstand. De cijfers laten vooral zien hoe kwetsbaar de toerismesector kan zijn voor een wereldwijde crisis.

Aantal overnachtingen in hotels door internationale toeristen in Nederland, voor en na corona (verschil 2019 en 2020)

Herstel na de pandemie

Vanaf 2021 begint de grafiek een geleidelijk herstel te tonen, al herstelt de ene regio sneller dan de andere. Europese toeristen keren relatief snel terug, wat mogelijk te danken is aan het opheffen van reisbeperkingen binnen de EU en de nabijheid van Nederland. Ook het aandeel van Amerikaanse en Aziatische toeristen neemt weer toe, zij het wat langzamer dan dat van Europese reizigers. “Deze ontwikkeling wijst op een sterk herstel van de toerismesector, waarbij mensen die dicht bij Nederland wonen het eerst weer beginnen te reizen”, vertelt Bergsma. In 2022 lijkt het toerisme zich nog verder te herstellen, hoewel het totale aantal overnachtingen nog niet helemaal op het niveau van 2019 is.

Een volledig herstel?

In 2023 zijn de aantallen bijna terug op het niveau van 2019, wat erop wijst dat de toerismesector zich goed heeft aangepast aan de nieuwe realiteit. Hoewel er mogelijk enkele verschuivingen zijn in de samenstelling van de toeristen, blijft Nederland aantrekkelijk voor reizigers uit diverse continenten.

Conclusie

De data laten een duidelijke opwaartse trend in het toerisme naar Nederland zien van 2013 tot 2019, met een piek in 2019, waarna de coronapandemie een scherpe daling veroorzaakte in 2020. Het herstel begon in 2021, waarbij Europese toeristen het snelst terugkeerden, gevolgd door Amerikanen en Aziaten. Tegen 2023 zijn de overnachtingen bijna op het niveau van 2019, wat aantoont dat de toerismesector zich goed heeft aangepast en weer veerkrachtig is, ondanks de verstoringen door de pandemie.

Verantwoording

De data voor deze visualisatie van het aantal hotelovernachtingen door internationale toeristen in Nederland tussen 2013 en 2023 is afkomstig van publieke gegevensbronnen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Statista en rapporten van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Deze organisaties verzamelen en publiceren jaarlijks data over toerisme, waaronder het aantal overnachtingen en de herkomst van toeristen, uitgesplitst per continent. De cijfers geven een betrouwbaar overzicht van de ontwikkeling van het internationaal toerisme in Nederland, inclusief de effecten van de coronapandemie op de sector.

Over de auteur