Van klassiek tot techno in het Utrechtse concertgebouw TivoliVredenburg

Van klassiek tot techno in het Utrechtse concertgebouw TivoliVredenburg

TivoliVredenburg is het grootste muziekgebouw in Utrecht waar regelmatig concerten en evenementen plaatsvinden. Elke dag is er wel iets te doen, van klassieke muziek tot harde techno. De twee grootste zalen zijn de Grote Zaal en de Ronda. Deze datavisualisatie biedt inzicht in het programma voor de komende vijf maanden en benadrukt de verschillen van deze twee zalen. 

Van popmuziek, Reggae en klassieke muziek. In TivoliVredenburg heb je de mogelijkheid om bij al deze concerten te zijn. In de komende vijf maanden zijn er 13 verschillende soorten muziekgenres te horen in de Grote Zaal en de Ronda. De Grote Zaal is duidelijk favoriet als het gaat om klassieke muziek; maar liefst de helft van de concerten daar bestaat uit klassieke muziek. Dit is een duidelijk verschil met de muziek die in de Ronda wordt gespeeld, daar is namelijk maar 1% van de concerten klassiek: ‘’Er wordt niet gekeken naar muziekgenres, maar naar welke artiesten er willen optreden in de zalen. We hebben verschillende teams die de agenda maken, zij zijn wel opgedeeld per muziekgenre, dus bijvoorbeeld een groep die de agenda maakt voor klassieke muziek’’, vertelt Sjoerd Huismans, woordvoerder van TivoliVredenburg. ‘’De Grote Zaal is in de jaren 70 al gebouwd, speciaal voor klassieke muziek.’’

Wat wel vaak in de Ronda voorkomt, zoals je kunt zien in de datavisualisatie, is het welbekende popmuziek. Popmuziek is het meest vertegenwoordigt in de Ronda, maar liefst 36% van alle concerten in de Ronda bestaat uit pop en classic pop. De drie meest geplande genres in de Ronda zijn pop, rock en elektronisch. In de Grote Zaal zijn dit klassieke muziek, pop en global muziek. ‘’Tien jaar geleden is de Ronda zaal juist speciaal gebouwd voor popmuziek, in tegenstelling tot de Grote Zaal. Vandaar dat deze cijfers zo verschillen’’, aldus Huismans.

TivoliVredenburg heeft 5 concertzalen. In totaal kunnen er in die 5 concertzalen 5500 mensen terecht. De Ronda zaal heeft een capaciteit van 2000 mensen en de Grote Zaal heeft ook een capaciteit van 2000 mensen. Samen hebben deze twee een capaciteit van bijna 80% van het hele concertgebouw.

 

Dataverantwoording

In dit artikel is gebruikgemaakt van de agenda van TivoliVredenburg. In de agenda heb ik bij filters alleen de zaal die ik nodig had aangekruist en daarna de concerten geteld. Ik heb daarbij de overige evenementen (zoals kookshow, comedy show, etc.) niet meegeteld. Bij elk concert heb ik gekeken onder welke muziekgenre deze artiest of het album waarmee zij gaan optreden valt. Als het niet duidelijk op de website van Tivoli stond, heb ik dit opgezocht. Een paar concerten vielen onder meer muziekgenres, deze heb ik dan geplaatst bij het genre die het meest overeenkwam met deze artiest, deze beslissing heb ik zelf gemaakt. In de agenda van Tivoli hebben zij verschillende genres bij elkaar gevoegd zoals; reggae/ska en soul/funk/jazz. Omdat concerten van sommige artiesten veel overlapping hadden met deze muziekgenres heb ik deze standaard ook aangehouden in mijn datavisualisatie. Ik heb er ook voor gekozen om blues bij soul/funk/jazz toe te voegen aangezien die concerten ook veel overlap hadden (blues en jazz bijvoorbeeld).

Nadat ik alle gegevens had verzameld heb ik de muziekgenres die niet in de komende vijf maanden worden gespeeld weggehaald waardoor alleen de gegevens overbleven die ik voor deze datavisualisatie heb gebruikt. Onder de muziekgenre ‘’global’’ vallen folkse artiesten over de hele wereld, artiesten waarbij de muziek draait om muziekstijlen uit hun thuisland en artiesten die traditionele muziekstijlen meenemen uit hun thuisland bij het maken van deze muziek.

Voor mijn datavisualisatie heb ik ervoor gekozen om een staafdiagram te gebruiken. Deze staafdiagram laat in één oogopslag zien hoe de muziekgenres in de twee zalen verdeeld zijn. Ik gebruik percentage zodat de twee zalen makkelijk met elkaar te vergelijken zijn. Ik heb voor de achtergrond van deze datavisualisatie gekozen, omdat dit een concertzaal is en daardoor het onderwerp van de visualisatie nog duidelijker is. Ik heb daarbij wel voor rustige roodachtige kleuren gekozen in het staafdiagram, deze kleuren staan voor energie, passie en opwinding en dit vind ik erg passen bij het gevoel van concerten.

Link naar dataset: Datavisualisatie Tivoli.xlsx

Over de auteur

Lotte Stooker

Lotte Stooker (2005) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze heeft haar hele leven in Zeist gewoond en schrijft nu ook vóór en over de inwoners van Zeist. Een gedreven journalist die het heerlijk vind om verhalen van anderen te horen.