Anime, we kennen het ondertussen allemaal wel. Anime ontstond rond 1917, waarbij ‘Astro Boy’, een van de eerste grondleggers was. In de anime die nu te bekijken is, valt echter iets op: het aantal afleveringen blijft maar dalen en dalen.
One Piece, een anime die is begonnen in 1999 en tot de dag van vandaag wordt er elke zondag nog een nieuwe aflevering uitgebracht. In de eerste datavisualisatie zijn een aantal anime’s uitgekozen die momenteel bekend staan als de favorieten voor de meeste anime-watchers. Zo is bij One Piece te zien, dat deze 1100 afleveringen heeft, wat erg veel is als je het vergelijkt met de andere anime’s die in de lijst staan. One Piece is dan nog bezig, maar Black Clover is bijvoorbeeld al afgerond, na 200 afleveringen. Maar hoe kan dat nou zo snel al?
‘In Japan is het erg hard werken voor de mensen die anime maken’, vertelt Djilanie van de Dutch Anime Community. Djilanie is lid van de Dutch Anime Community en houdt zich hierbinnen bezig met de ontwikkelingen die anime meemaakt. ‘Het kost echt veel moeite om een anime aflevering te maken binnen een bepaalde tijd, want in Japan hebben ze beperkt de tijd. Animators willen de kwaliteit van hun anime behouden. Anime’s zoals Demon Slayer, Jujutsu Kaisen en My Hero Academia hebben prachtige animatie. Maar daar wordt volgens de mensen in Japan zelf, met teveel pijn en moeite aan gewerkt. Hoeveel afleveringen er voor een anime gemaakt worden, hangt af van het boek. Elke anime komt voort uit de manga, dat is het boek met het verhaal. De anime, is letterlijk de animatie hiervan.’
Djilanie vertelt ook dat animators ervoor kiezen om een film te maken, in plaats van een reeks van afleveringen. Als animators teveel aan afleveringen moeten werken en hier moeite mee krijgen, dan zie je dat ook terug in de afleveringen zelf en dat wilt natuurlijk niemand. Een film is rond de 90 tot 120 minuten, wat omgerekend 4 tot 6 afleveringen bevat. ‘Animatorstudio’s kiezen ervoor om seizoenen in delen uit te brengen. In plaats van dat er gelijk 25 afleveringen uitkomen, komt er bijvoorbeeld in het eerste jaar de eerste twaalf afleveringen en de rest volgt of volgend jaar, of het jaar weer daarop.
De anime’s die wat ouder zijn, hebben meer afleveringen. One Piece, Dragon Ball Z, Naruto en Gintama. De nieuwere anime’s, zoals Demon Slayer, Jujutsu Kaisen en Spy X Family, hebben er een stuk minder. In de visualisatie is te zien hoe deze lijn loopt. Het gaat niet om hoeveel afleveringen er per jaar worden uitgezonden, maar uit welk jaar de anime komt.