Aandeel vrouwen in de Top 2000 groeit minimaal

Aandeel vrouwen in de Top 2000 groeit minimaal

Uit onderzoek blijkt dat het aandeel van vrouwen in de Top 2000 met 8,7% is gestegen over de afgelopen vijf jaar. En dat terwijl bij awardshows, zoals de Grammy’s in de Verenigde Staten, het merendeel van de winnaars vrouwelijke muziekartiesten zijn. Leo Blokhuis, tv-presentator van de Top 2000 à Go Go: “De Top 2000 is het meest conservatieve wat je kan krijgen op muziekgebied in Nederland.”

In het onderzoek is gekeken  naar elke notering van de afgelopen vijf jaar, 2020 tot en met 2024, en is gecategoriseerd  in één van de acht opties: solo man, solo vrouw, vrouwenband, mannenband, gemixte band, gemixte samenwerking, mannen samenwerking of vrouwen samenwerking. Mannen leveren 80% van de totale Top 2000, terwijl vrouwen 13% leveren en de gemixte bands en samenwerkingen een kleine 7%.

Vooroordelen

“Het is een feit dat vrouwen lang het onderspit hebben gedolven in de popmuziek. En dat heeft echt te maken met stereotypen, zoals dat ze niet ondernemend zijn en vooral mooi moesten zijn.” Allemaal zijn het onzin-argumenten zegt Blokhuis, maar het heeft wel voor een enorme achterstand gezorgd. Bij de Top 2000 is er maar een kleine verschuiving te zien. Taylor Swift is van 1 notering (2020) naar 14 noteringen (2024) gegaan. En Billie Eilish is van 2 noteringen naar 6 gestegen. Dat is een flinke stijging voor een individuele artiest, maar in het totaalbeeld blijft die stijging uit. “Het ‘gouwe ouwe’ gevoel is hartstikke leuk”, zegt Blokhuis, “maar daardoor kom je natuurlijk wel heel behoudend uit. De lijst van 35 nummers waar je als luisteraar op stemt zal elk jaar een heel klein beetje verschillen, maar niet enorm verschillen.”

Langzame verandering

Als de noteringen op dit tempo zou blijven groeien, dan duurt het nog 89 jaar voordat vrouwen een derde van de Top 2000 uitmaken. In een Amerikaans onderzoek naar de Grammy’s komt een zelfde soort beeld naar voren. Artiesten zoals Beyonce, Taylor Swift, Billie Eilish en Sabrina Carpenter gaan de wereld over met hun albums, tours en optredens bij award shows. De foto’s en video’s van de artiesten gaan viral op de avond van de Grammy’s en de media kopte vorig jaar ‘The 2024 Grammys Were For The Girls’. Toch blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse journalist Luba Kassova dat het percentage van Grammy-genomineerde vrouwen achter blijft. In de vier belangrijkste categorieën, zoals Album van het Jaar, was maar twintig procent van de genomineerde vrouw.

Volgens Blokhuis zijn de platenmaatschappijen achter de muzikanten daar ook verantwoordelijk voor. Het overgrote gedeelte van de mensen die in functies hogerop zitten zijn nog mannen en platenmaatschappijen willen geld verdienen. Blokhuis let er op dat er diversiteit zit in de platen die hij speelt tijdens zijn radioprogramma: “Het is belangrijk dat er zoveel mogelijke succesvolle vrouwelijke artiesten zijn in de volle breedte van alle genres die er zijn. Dat helpt nieuwe, jonge, artiesten ook weer met het ontdekken van hun creativiteit.”

Over de auteur

Anne-Marie Vos

Anne-Marie Vos is een 22-jarige student Journalistiek uit Amersfoort. Ze is communicatief vaardig, gedreven en nieuwsgierig. In de journalistiek schrijft ze het liefst teksten of helpt ze mee met het bedenken van podcasts. Sowieso andere helpen met het bedenken van invalshoeken doet ze graag. Haar interesse ligt in sociaal-maatschappelijke onderwerpen, zoals LHBTI+-rechten, toegankelijkheid van onderwijs, gezondheidszorg en het milieu. Ze houdt erg van kunst en cultuur, in haar stad is ze bijvoorbeeld langs gegaan bij glazenier Alex Luigjes om over het restaureren van glas-in-lood te praten. Anne-Marie heeft Tweetalig VWO gevolgd, Engels kan ze dus vloeiend. Haar doel is om na haar bachelor Journalistiek door te studeren in Sociologie aan de Universiteit Utrecht, daarna zou ze graag werk doen voor organisaties zoals Pointer, Zembla, 3FM of Human.