Jonathan Jansen van Rosendaal: ‘Bodybuilding is voor mij een kunstvorm’

Jonathan Jansen van Rosendaal: ‘Bodybuilding is voor mij een kunstvorm’

Bodybuilding shows voor een groot publiek doen en het liefst daar ook prijzen mee winnen, dat is het grote doel van Jonathan Jansen van Rosendaal (21). Maar het sporten is meer, hij haalt er rust uit en bestrijdt er zijn ADHD mee. Volgens hem is bodybuilding meer dan alleen zwaar sporten en kapotgaan in de gym, het is ook een kunstvorm waar hij graag de beste in is. 

 

‘Ik sta altijd om 08.00 uur op en dan maak ik direct een goede maaltijd klaar. Meestal havermout met bosbessen.’ De dag voor Jonathan begint niet zo gek vroeg, maar toch is hij vanaf de eerste seconde bezig met zijn lichaam en voeding. Als bodybuilder heeft hij een unieke levensstijl die indruist tegen die van de meeste leeftijdsgenoten.  

 

Resultaten 

Waar vrienden graag naar feestjes gaan en alcohol drinken, gaat hij op tijd naar bed. ‘Ik moet gewoon minstens acht uur slaap hebben, anders hersteld mijn lichaam niet goed. Dat betekent dat ik er inderdaad wat voor moet laten, maar ik wil gewoon heel graag bij een bodybuilding show een goed resultaat neerzetten.’  

Om dit goede resultaat neer te zetten, is er veel discipline nodig. Voordat Jonathan veel ging sporten, ontbrak dit nog weleens. ‘Door mijn ADHD kon ik me altijd al lastig concentreren en was alles zo chaotisch. Het is 24/7 chaos in mijn hoofd’, zo vertelt hij nog steeds ietwat afgeleid. In zijn kamer in Den Haag, waar hij sinds zijn studie woont met zijn vriendin en een huisgenoot, is het iets opgeruimder dan hoe hij zijn hoofd omschrijft. Alleen afleiding genoeg en zijn aandacht gaat alle kanten op.  

"Mijn ADHD is gehalveerd"

Supplementen 

Toen Jonathan in de winter van het afgelopen jaar besloot meer te gaan sporten en toe te gaan werken naar het hogere doel om ooit professioneel bodybuilder te worden, is hij ook extra supplementen gaan slikken. Die hebben een belangrijk positief effect gehad op zijn psychische rust. Vaak wordt er bij supplementen direct aan creatine gedacht. Het is een goedje waar nog altijd de meningen over verschillen of het gezond is voor je hersenen, maar in 2022 wel een groot onderzoek naar werd afgerond. Daarin kwam naar voren dat er een grote kans is dat je door het slikken van creatine een scherper geheugen krijgt en hersenactiviteit bevordert kan worden. Het effect op het lichaam is al wel langer duidelijk: je spieren herstellen beter en de spiermassa neemt erdoor toe. 

Echter koos Jonathan voor testosteron. Bij de huisarts bleek hij hier een tekort van te hebben en het slikken van het hormoon, helpt hem enorm: ‘Het voelt alsof mijn ADHD is gehalveerd. Ik kan wat rustiger nadenken en mijn leven is een stuk meer gestructureerd.’ Hij is niet de enige die dit merkt, ook zijn vriendin Lotta ziet veranderingen: ‘Ik zie absoluut veel ontwikkelingen. Sinds hij het allemaal wat serieuzer is gaan nemen, is hij veel rustiger en heeft hij meer structuur.’ Het is dus niet alleen iets dat hij zelf zo ervaart, hij straalt het ook uit.  

 

Leren 

Om toe te werken naar officiële shows voor bodybuilders, is hij gewisseld van sportschool. Waar hij in de Basic Fit raar werd aangekeken als hij uitgebreid poseerde voor de spiegel, is dat nu in een speciale gym juist heel normaal. De foto’s die hij maakt zijn belangrijk om te leren hoe je te presenteren als bodybuilder. Het gaat er straks ‘voor het echie’ nou eenmaal ook om dat je het publiek imponeert met je voorkomen. ‘Ik kan in mijn nieuwe sportschool nog betere apparaten gebruiken die ik gewoon nodig heb om alleen maar beter te worden’, vertelt Jonathan enthousiast. Hij wordt er zelfs bij geholpen: ‘Als ik bezig ben, kan ik altijd om hulp vragen. Ook bij het maken van foto’s kan het zomaar zijn dat er iemand naast me komt staan en tips geeft of even meekijkt. Dat is alleen maar fijn.’ 

Jonathan poserend in de sportschool

Herstel 

Het is niet alleen maar sporten wat hij doet. Naast het goede slapen, is herstel ook erg belangrijk. Al op jongere leeftijd raakte hij erg blessuregevoelig. Met voetballen had hij altijd last van zijn rug en ook nu ligt een hernia op de loer. Om dit voor te zijn, houdt Jonathan een ander ritme aan dan de meesten die hij in de gym tegenkomt. Die sporten minstens drie dagen achter elkaar, hij kiest ervoor twee aan te houden en dan een dag te rusten. ‘Zo zorg ik ervoor dat ik mijn lichaam nooit overbelast. Als ik meer zou gaan sporten, is het gewoon heel erg risicovol.’ 

Het houdt niet op bij slapen en herstellen, ook voeding is cruciaal. Nadat hij is opgestaan met havermout en bosbessen, volgen er nog minstens vier zware maaltijden. De grote hoeveelheid koolhydraten moet bijdragen aan het opbouwen van spiermassa. Af en toe is het wel veel vertelt Jonathan toch iets zuchtend: ‘Het zijn hele bonken borden die ik eet. De hele dag door.’ Toch kan hij ook hier weer de lach niet onderdrukken, de lach die eigenlijk continue op zijn gezicht staat. ‘Ik word er gewoon heel gelukkig van om dit te doen.’ 

"Ik wil goed genoeg zijn"

100 kilo 

Als je Jonathan ziet, rijst de vraag waarom hij nog niet meedoet aan de bodybuilder shows. De shows waar hij zo hard voor werkt en naar uitkijkt. Hij is ogenschijnlijk gespierd genoeg. Maar hij blijkt de natuur tegen zich te hebben om goed genoeg te worden: ‘Ik ben lang en eer dat je dat ‘frame’ gevuld hebt, kost dat heel veel tijd en spieren.’ Daarnaast is er een zowel symbolische als daadwerkelijk veelzeggende gres: ‘Ik wil eerst minstens 100 kilo wegen.’  

Die grens zou hem de kans moeten geven op de winst: ‘Ik moet echt nog wel meer groeien. Het is ook dat ik gewoon goed genoeg wil zijn.’ Ook moet de moeite het waard zijn: ‘Ik wil alleen maar door die suffering heengaan op het moment dat het mij het gewenste resultaat kan opleveren. Ik ga het niet doen om het doen. Ik wil graag een mooi plaatje neerzetten. Ik wil winnen, dat zit in mij.’ 

"Ik vind dat je mij absoluut een kunstenaar mag noemen"

Podium 

En als eenmaal alle fysieke doelstellingen zijn bereikt, dan is het tijd om het podium op te klimmen, de ogen in te kijken van honderden mensen die met waardering de moeite zien die hij heeft gestoken in zijn lichaam en te ‘shinen’. Het is bijna alsof Jonathan Jansen van Rosendaal zichzelf op dat moment in een museum hangt.  

Want kunst is het volgens hem sowieso: ‘Ik vind dat je mij absoluut een kunstenaar mag noemen, omdat je je eigen lichaam tentoonstelt op de best mogelijke manier. En wat is dan het verschil tussen ik die op een podium mijn spieren wil laten zien en een danser die zijn of haar moves wil laten zien aan het publiek.’ Hij concludeert dus dat als een danser een kunstenaar is, een bodybuilder dat ook is. 

 

Performance art 

Een parallel die getrokken kan worden tussen het lichaam en de kunst, is performance art. De kunststroming die volledig draait om het maken van kunst met het lichaam. Zowel dans als bodybuilding kunnen hieronder vallen, echter maakt de context, boodschap en intentie uit. Matthew Barney is een voorbeeld van een kunstenaar die in zijn Cremaster Cycle aan de hand van kracht en inspanning zijn eigen lichaam inzet als instrument in een sculpturaal universum.  

Onderzoeker Stephen Tumino onderzocht voor de Universiteit van New York hoe dit kunstwerk geïnterpreteerd moet worden binnen de hedendaagse maatschappelijk context. Barney heeft het in zijn werk over het scheiden van cultuur en economie. Ook gaat het over de fysieke dimensie van cultuur. Oftewel, dit werk is een statement. Een inhoudelijk vorm van bodybuilding. 

Jonathan poserend in de sportschool

Steun 

Hoewel dit niet precies is wat Jonathan op de bühne gaat doen, zo politiek betrokken zegt hij zelf niet meer te zijn, is het toch ook een vorm van presenteren. Hij laat zichzelf zien aan de wereld en ervaart dat als kunst. Zijn vriendin ook? ‘Ik denk dat als ik het goed uitleg, ze wel overtuigd raakt. Maar ik heb wel goede argumenten nodig hoor’, lacht hij vrolijk. Ze steunt hem in ieder geval.  

En wie weet dat Jonathan Jansen van Rosendaal over een aantal jaar professioneel bodybuilder is, de eerste stip op de horizon staat op begin volgend jaar. Dan zou zomaar een eerste show kunnen zijn. ‘Maar daarvoor moet ik hard werken, nog veel groeien en over die 100 kilo. Maar het is wel mijn doel en droom.’ 

 

 

Over de auteur

Kevin Valk

Kevin Valk (2004) studeert aan de School voor Journalistiek. Kevin vindt journalistieke betrouwbaarheid, hoor en wederhoor en het bespreken van maatschappelijke discussies belangrijk. Een van de kernwaarden van Kevin is dat iedereen gehoord moet worden. Ook straalt hij graag in zijn radiostudio, waar hij met sfeer en goede verhalen zijn passie voor muziek deelt.