Mini-docu: De laatste stokvismeester van Nederland

Mini-docu: De laatste stokvismeester van Nederland

De gevangen kabeljauw wordt in Noorwegen aan de lucht gedroogd tot stokvis

Al meer dan 200 jaar maakt de familie Smit uit Rotterdam stokvis op ambachtelijke wijze. Het familiebedrijf, dat tegenwoordig in handen is van Bram Smit (54), is nog de enige in Nederland die dit ambacht nog beheerst en verkoopt. Bram, de zevende generatie, houdt zich dagelijks bezig met het product, terwijl zijn vrouw de administratie verzorgt. ‘’Het is echt iets van ons samen,’’ zegt hij trots.

In deze mini-docu laat Bram zien hoe stokvis wordt gemaakt en vertelt hij over de geschiedenis van het familiebedrijf. Hij deelt zijn trots op het ambacht en zijn zorgen over de toekomst. Want hoewel hij zijn werk met hart en ziel doet, is de vraag nog open: zal iemand van de achtste generatie ooit het stokvisambacht overnemen…  of dreigt het eeuwenoude familiebedrijf te verdwijnen?

Over de auteur

joost Siebeling

Ik ben Joost Siebeling (2004) en ik ben tweedejaars student op de School voor Journalistiek. Ik woon in Eemnes, gelegen dicht bij Hilversum. Ik ben een sociaal en nieuwsgierig persoon. Deze twee eigenschappen zijn erg belangrijk als journalist. Daarom denk ik dat de opleiding Journalistiek perfect bij mij past! Ik wil uiteindelijk op de opleiding ontdekken op welk vakgebied mijn talenten en eigenschappen het best tot hun recht komen. Verder kijk ik erg uit naar de komende jaren op de hogeschool!