Shared dining: gelijk verdeeld over Nederlandse steden, maar niet in prijs

Shared dining: gelijk verdeeld over Nederlandse steden, maar niet in prijs

Shared dining

Het concept shared dining is niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Waar het ooit begon in hippe steden, heeft het inmiddels zijn weg gevonden naar eetcafés, familierestaurants en zelfs in kerstmenu’s. Wie tegenwoordig een gezellig restaurant zoekt, kan er nauwelijks omheen. Maar hoe deze trend zich precies heeft verdeeld in Nederland, en in de portemonnee van de consument, verschilt per stad.

Het klassieke driegangenmenu wordt losgelaten en vervangen door de keuze uit verschillende kleinere gerechten om te delen. Uit onderzoek van Motivaction (2024) blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders bekend is met het concept en dat vooral jongeren shared dining aantrekkelijk vinden. Ruurd Hielkema, senior onderzoeker, voerde dit onderzoek uit. ‘Jongeren vinden fijn dat uiteten gaan nog socialer wordt, zij scoren daarop boven gemiddeld’, zegt Hielkema.

De trend waaide de afgelopen jaren over vanuit wereldsteden als New York en Parijs, en is bij veel restaurants al helemaal ingeburgerd. Dat dit concept een ware hit is blijkt uit onderzoek van Deliveroo (2021). 55 procent van de respondenten geeft aan dat ze liever de kleine gerechten bestellen dan één bord met eten. Zo kun je immers van alles proeven. Daarentegen wordt uit hetzelfde onderzoek duidelijk dat 44 procent van de respondenten het niet prettig vindt als een van de tafelgasten ongevraagd iets van een bord pakt.

Opvallend is dat de verhouding shared dining-restaurants in de grootste steden van Nederland ongeveer even groot is. Leiden en Den Bosch zijn koplopers met ongeveer drieënhalf procent aan shared dining-restaurants.

Toch roept de trend ook kritiek op. In een opiniestuk van Het Parool (2025) klagen lezers over het verlies van de eerdere rust aan tafel, ook zouden er te kleine porties worden geserveerd voor te hoge prijzen. Daarnaast noemen ze het “gevecht om het laatste hapje”. ‘Als je wilt grazen, trek dan een kroketje uit de muur,’ schrijft een van de lezers.

In Delft eet je shared dining het goedkoopst: veertien procent van de shared dining-restaurants valt daar in de laagste prijscategorie. In Den Haag ligt het prijsniveau juist het hoogst, met twaalf procent van de shared dining-restaurants in de duurste categorie. Hielkema denkt dat gasten bereid zijn om meer te betalen voor de beleving van shared dining, echter niet heel veel: ‘Uiteten gaan is tegenwoordig al duur, dus je kan niet de hoofdprijs vragen.’

Alle shared dining-restaurants in de steden Delft en Den Haag zijn verdeeld in vier prijsklassen: €, €€, €€-€€€, €€€€. ‘De prijsklassen zijn gebaseerd op de minimum- en maximumprijs die restauranthouders invullen op hun pagina op TripAdvisor,’ vertelt John-Pierre Cornelissen van horecawebservice.nl. Waar de grenzen van die categorieën precies liggen, is onbekend.

Om een beeld te schetsen van wat het je als consument kost om bij een shared dining-restaurant in Delft of Den Haag te eten, geven we een voorbeeld. We vergelijken twee van de shared dining-restaurants in de steden: in Den Haag, bij ‘Kyatcha’, is de minimumprijs acht euro en de maximumprijs 64 euro, een glas witte wijn kost hier 8,50 euro. In Delft, bij ‘Charcol’, is de minimumprijs negen euro en de maximumprijs 24 euro, een glas witte wijn kost 6,75 euro. Echt goedkoop wordt het dus niet. ‘Als je denkt goedkoop uit te eten te gaan, kom je daar na de eerste keer wel op terug’, zegt Hielkema waarschuwend.

Dataverantwoording:
De data die is gebruikt voor dit verhaal is afkomstig van Tripadvisor. De cijfers zijn handmatig geteld vanuit de website, dit breng mogelijke fouten met zich mee.
Voor het selecteren van de shared dining-restaurants is enkel het begrip ‘shared dining’ gebruikt, dit begrip dekt het grootste deel van de lading zonder restaurants met bijvoorbeeld een all you can eat-concept mee te rekenen.
Voor de visualisatie over de verdeling van shared dining-restaurants op de Nederlandse kaart is een selectie gemaakt: steden met minimaal aantal van tweehonderd restaurants.
Daarnaast zijn de totaal aantal restaurants per plaats afkomstig van Tripadvisor.
Voor de visualisatie over de goedkoopste en duurste plaats voor shared dining is dezelfde selectie genomen. We zien dus de goedkoopste en duurste plaats van de steden met minimaal tweehonderd restaurants, niet die van heel Nederland.
Er is geen concreet antwoord op hoe de prijsklassen van Tripadvisor zijn ingedeeld.

Over de auteur

Lou Michels

Hallo daar! Ik ben Lou Michels, 18 jaar oud en woon in Castricum. Sinds dit schooljaar studeer ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In mijn ogen ben ik begonnen aan een groot avontuur, omdat ik nog niet honderd procent zeker ben over wat ik in de journalistiek wil gaan doen. Om dit avontuur af te trappen, maak ik lokaal nieuws. Ik ben benieuwd naar waar de mensen en verhalen mij zullen brengen. Gelukkig heb ik een fijne redactie en hoofdredacteur om mee samen te werken. Zij kunnen mij helpen mezelf te ontplooien en mij te begeleiden naar dé journalistieke rol die bij mij past.