De 27-jarige Max de Jong (echte naam bekend bij redactie) gaat al van kleins af aan naar de Kuip. Naast alle thuiswedstrijden bezoekt hij ook zo goed als alle uitwedstrijden. Hierbij ziet hij veel rellen en ongeregeldheden die gepaard gaan met de wedstrijden van Feyenoord. Wat vindt hij hiervan en weet hij waarom zijn medesupporters dit soort gedrag vertonen?
Vroeger en nu
Hand in hand lopend met zijn vader is Max onderweg naar zijn allereerste wedstrijd van Feyenoord. Dit was zo’n 23 jaar geleden. Nu loopt Max samen met zijn vrienden naar het stadion waar hij in vak S staat. Hij is niet alleen in de Kuip geweest, in Nederland heeft is hij in elk Eredivisie stadion geweest, van Roda JC tot FC Groningen. Ook volgt hij zijn cluppie in Europa. Daar bezocht hij uitwedstrijden tegen onder andere Manchester United, Manchester City, Slavia Praag en ook bij AS Roma, waar het in de binnenstad helemaal misging.
Verschil tussen hooligans en normale supporters
Volgens Max zijn normale supporters en hooligans wel iets anders. “Een supporter, support echt zijn club en een hooligan doet het meer voor de stad om te laten zien wie en hoe je bent. Als een club wint of verliest, maakt dat niet uit voor hun, ze gaan liever een potje rellen”. Daar zit volgens Max het grootste verschil in tussen de hooligan en de normale supporter. Het is wel wat anders dan hoe buitenstaanders naar hooligans kijken, die hebben vaak het vooroordeel dat het doorgesnoven gekken zijn om het zo maar even te noemen, maar hooligans zien elkaar en zijn ook als een hechte familie, die voor elkaar klaar staat en samen dingen met elkaar beleefd, zoals de rellen.
Max zelf is zoals eerder gezegd dus een Feyenoordsupporter, bij zijn club hebben de afgelopen tijd best veel incidenten plaatsgevonden. Zo is er veel onenigheid over het nieuwe stadion wat eraan zit te komen, krijgt Feyenoord vaak hoge geldboetes door het afsteken van vuurwerk, en de algemeen directeur Mark Koevermans is opgestapt omdat hij werd bedreigd door supporters. Zijn de mensen die hiervoor zorgen meteen hooligans of kunnen dit ook ‘normale’ supporters zijn? Volgens Max hoeven het niet per se hooligans te zijn die hiervoor zorgen. “Er zijn hooligans die echt alleen voor het vechten komen, en je hebt supporters die voor sfeer zorgen in de vorm van vuurwerk en dat soort dingen. Het kost wel veel geld maar ik sta er altijd zo in dat het een bepaalde sfeer oplevert wat er net voor kan zorgen dat je de wedstrijd wint en de tegenstander intimideert, dus als het geen nut zou hebben hadden we het ook niet gedaan. Het brengt de club wel schade aan in het algemeen bij de UEFA in de vorm van boetes en een slechte naam, maar voor de supporters zelf is dat wat minder erg. De supporters van andere clubs zijn juist vaak jaloers op ons door onze sfeeracties”.
https://twitter.com/avdg1971/status/1428584745512878090
Dat Koevermans werd bedreigd gaat voor Max wel een stap te ver. Hij vindt dat iedereen een mening mag hebben over iemand zijn werk, maar daar moet het wel bij blijven. Max was zelf ook niet tevreden met Koevermans, alleen hij gaat niet voor zijn deur staan of iets dergelijks. “Hij moet zijn werk doen, ik moet mijn werk doen, iedereen moet zijn werk doen.
Als dat niet goed genoeg is mag je dat wel laten blijken maar niet op zo’n manier”. Volgens Max hoeven de supporters die dit doen niet hooligans te zijn. Vaak zijn het de fanatieke supporters die er dan klaar mee zijn en waar het wat hoger oploopt, bij Feyenoord gebeurt het relatief sneller dat de emoties hoger oplopen, omdat veel supporters uit de haven komen en wat lager opgeleid zijn.
https://twitter.com/Sportnieuwsnl/status/1439936180108374021
Hooligans in Max zijn jeugd
Toen Max vroeger klein was wist hij nog niet echt af van de rellen en de hooligans bij Feyenoord, daar merkte hij ook weinig van. Hij stond vroeger ook niet op de tribune waar hij nu staat met de fanatieke aanhang, dus hij hoorde wel gezang, maar verder kreeg hij er niet veel van mee. In de tijd dat Max opgroeide was het hooliganisme wel een stuk minder dan in de jaren 90 of hoe het nu is. In de jaren 2000 gebeurde er af en toe wel is iets, maar niet heel veel. Hij denkt dat dit komt omdat vroeger in de jaren 90 eigenlijk alles kon. “Iedereen was hooligan bij wijze van spreken. Als er dan ergens een gevecht uitbrak ging iedereen meedoen, want het had toch geen gevolgen”. Vanaf de jaren 2000 is dit veranderd. Nu word je altijd en overal gezien door de politie in de stad en rond de stadions, maar er ontstaat wel een nieuwe groep die alles kunnen uithalen doordat ze capuchons of bivakmutsen op doen. En de hooligans doen het voor de kick die ze krijgen van het geweld, want die uitlaatklep vinden ze leuk. Doordeweeks moeten ze hard werken en dan kunnen ze in het weekend een beetje stoom afblazen.
Max weet het eerste moment dat hij in aanraking kwam met de hooligans van Feyenoord niet precies. Wel kan hij zich een moment uit 2011 herinneren waarbij hij met honderden andere Feyenoorders naar het Maasgebouw ging omdat de supporters niet tevreden waren met de leiding van de club. Dit waren volgens Max geen hooligans, maar hij merkte daar zelf wel hoe groot de club is, ook als het dus een keertje niet loopt hoe de supporters willen. Dit is ook meer uit emotie dat er wel is iets uit de hand kan lopen, omdat het echt aan de supporters vreet als het slecht gaat met de club. En niet zoals bij hooligans dat ze uit zijn op rellen omdat ze daar een adrenaline kick van krijgen.
Europese uitwedstrijden
Vooral als je naar de Europese uitwedstrijden gaat, zie je pas echt de hooligans van Feyenoord, want bij de wedstrijden in Nederland is de politie zo streng dat ze niet naar het stadion komen. Dit blijkt ook uit politiecijfers over voetbalvandalisme tussen 2010 en 2019. Hierin staat dat de politie-inzet bij de wedstrijden met zo’n 20 procent is gedaald in de eredivisie en de keukenkampioen divisie, omdat er minder vandalisme plaatsvindt in en rondom het stadion. Frank Paauw, korpschef van de Amsterdamse politie en landelijk portefeuillehouder voetbal zegt hierover het volgende; “Het geweld in en rondom het stadion mag dan wel minder zijn geworden, maar dit is vervangen door ‘vechtafspraken’ waar veel grof geweld gebruikt wordt”. 53 procent van de hooligans zijn tussen de 12 en 26 jaar.
Vaak kom je zelf als normale supporter ook in gevaarlijke situaties bij Europese uitwedstrijden. De allereerste uitwedstrijd voor Max was in en tegen Sevilla. Toen hij in de middag met zijn vrienden door de stad liep kwam hij een groep Sevilla supporters tegen die vroegen of hij en zijn vrienden wilden vechten. Daar schrok Max toen wel een beetje van, maar hij en zijn vrienden hadden daar geen trek in. Later op de avond werden ze ook nog is bekogeld met fakkels door Spanjaarden, omdat ze het verschil niet weten tussen de normale supporters en de hooligans. Ook zat hij diezelfde avond met vrienden in een bar en er was een dronken gek die een bierflesje naar een auto gooide en toen moest Max samen met zijn vrienden keihard rennen voor de politie.
Als je aan Europese uitwedstrijden denkt van Feyenoord, denken de meesten aan hoe het misging in Rome. Max was ook bij deze wedstrijd en verteld hierover het volgende; “Ik ben altijd iemand die de confrontatie niet opzoekt, maar ik loop het ook niet uit de weg. Dan sta je daar met zijn allen op een groot plein waar vuurwerk wordt afgestoken en opeens word je in een hoek gedwongen door de politie en beginnen ze te slaan. Dan ontstaat er agressie en de rest is geschiedenis”. Hieronder een aantal filmpjes over hoe het eraan toe ging in Rome.
https://twitter.com/sofiacav/status/568445245022711810
De ravage die achterbleef in de binnenstad van Rome door de Feyenoorders.
Rechts-extremisme bij hooligans?
Vroeger stond hooliganisme heel erg in het teken van rechts-extremisme. Er werden oerwoudgeluiden gemaakt en nazi gebaren en tekens verspreid. Nu is dit zo goed als niet meer te vinden langs de velden, maar het rechts-extremisme lijkt nog niet weg te zijn. Veel hooligans stemmen op extreemrechtse partijen als de PVV en FVD en ze zijn ook te vinden bij coronaprotesten. Maar of dit ook met elkaar te maken heeft, lijkt er niet op. De hooligans zoeken altijd naar rellen en omdat de stadions het afgelopen ander halfjaar dicht waren, zoeken ze naar andere kansen om hun adrenaline kick op te zoeken door middel van het vechten tegen autoriteiten. Het meest recente voorbeeld hiervan was zondag 23 januari in Brussel. Hier waren protesten tegen het coronabeleid. Veel mensen die het rechts-extremisme aanhangen waren hier aanwezig. Ook een groep Feyenoord hooligans was van de partij, ze zagen dit als een kans om te rellen, dus vonden ze het niet erg om helemaal naar Brussel te rijden.
https://twitter.com/HandigeHendrik/status/1485677383520817156
https://youtu.be/BjnTaSsZ7_o
Filmpje van de rellen in Brussel waar hooligans aanwezig waren. (Component toevoegen doet het niet dus vandaar op deze manier).
De bekendste demonstratie van de afgelopen periode waar hooligans van de partij waren, was op 19 november 2021. Op deze dag ging het helemaal mis in het centrum van Rotterdam. Politieagenten werden bekogeld en geslagen, fietsen werden gesloopt, (politie)auto’s in de fik gestoken en nog veel meer. Op sociale media kon je overal zien dat verschillende groepen Feyenoord hooligans trots met hun spandoeken in de stad stonden. Dit waren onder andere de hooligangroepen Rotterdamse Jongeren Kern (RJK) en Feyenoord 3egeneratie Rotterdam (FIIIR). Dit laat weer zien dat hooligans echt uit zijn op rellen en geweld, maar of dit gelijk betekent dat dit te maken heeft met extreemrechtse idealen is meestal niet het geval.
Verraad
Het is een ongeschreven regel dat je als hooligan niet praat over andere hooligans of iets dergelijke en als je dat toch doet, heeft dat meestal gevolgen voor diegene. Zo was er een Feyenoordsupporter die moest onderduiken nadat hij had gepraat over de eigen hooligans. “Er gebeuren dingen die niet kunnen daar. Als je als hooligan iets zegt waardoor een mede hooligan gepakt kan worden, gaat dat gevolgen voor je hebben. Het wordt echt gezien als verraad”. Bij de vraag waar je dan aan moet denken bij die gevolgen, bijvoorbeeld of je in elkaar wordt geslagen, reageert Max met een lach; “Ik denk dat dat nog het minst erge is om in elkaar geslagen te worden, ik denk dat je gewoon kan verhuizen naar een ander deel van het land”. Hierom neemt Max het zekere voor het onzekere en wil hij graag anoniem blijven.
Ook positieve kanten aan hooligans?
Tot slot of er ook positieve punten zijn aan hooligans, reageert Max het volgende; “aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet. Voor de club zelf is het natuurlijk niet goed dat Feyenoord zo’n reputatie heeft, maar als Feyenoord ergens op bezoek gaat, zal er minder vaak iets gebeuren met de normale supporter dan wanneer er een kleine club in Europa is. Dit komt omdat andere clubs toch wel bang zijn voor ons door de reputatie die we hebben. En zoals eerder gezegd het vuurwerk vind ik altijd leuk, omdat dit de sfeer verbeterd, maar dit hoeven dus niet altijd hooligans te zijn”.