Minder rokers in Nederland, maar de sterfteaantallen door gevolgen van roken blijft ongeveer gelijk

Minder rokers in Nederland, maar de sterfteaantallen door gevolgen van roken blijft ongeveer gelijk

Sinds 2008 is het percentage dagelijkse rokers in Nederland van 23,8% naar 18,6% gedaald. Toch blijft het aantal mensen dat per jaar overlijdt aan de gevolgen van roken ongeveer gelijk, blijkt uit onderzoek van het Trimbos instituut. Heeft de stijging van de prijs van sigaretten gevolgen gehad voor het aantal mensen in Nederland dat dagelijks rookt? Sylvia Hiep, longarts in ziekenhuis Tergooi licht dit verder toe.

Omdat de prijs van een pakje sigaretten sinds 2006 best wat gestegen is zou misschien gedacht kunnen worden dat longartsen minder patiënten zien met longziekten als gevolg van roken. Toch valt dit tegen, blijkt uit reactie van Hiep. “Ik zie voor mijn gevoel evenveel patiënten, de prijsstijging van sigaretten is niet groot genoeg. Eenmaal verslaafd blijven mensen het toch wel kopen.”

Volgens de data van het Trimbos instituut zijn er sinds 2008 minder mensen die roken, maar toch blijft het aantal mensen dat aan de gevolgen van roken overlijdt ongeveer gelijk. “Dat komt door twee dingen: het eerste is dat de mensen die nog roken meer roken, daardoor krijgen zij meer kankerverwekkende stoffen binnen. En als tweede, eigenlijk het belangrijkste, is dat bijna iedereen nu filtersigaretten rookt”, verklaart Hiep.Deze zijn in de jaren ’70 populair geworden, omdat deze sigaretten veiliger zouden zijn. De schadelijke stoffen zouden weg gefilterd worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Door dit filter gaan mensen sterker en dieper inhaleren, omdat ze toch hun nicotine binnen willen krijgen. Je zou kunnen stellen dat je daardoor evenveel schadelijke stoffen binnenkrijgt als bij sigaretten zonder filter, maar waarschijnlijk zijn filtersigaretten zelfs schadelijker. Door de filter ligt de verbrandingstemperatuur lager, waardoor je meer kankerverwekkende stoffen binnenkrijgt dan bij sigaretten zonder filter. Door het diepe inhaleren komen al die stoffen dieper in je longen terecht.”

De filtersigaretten blijken niet alleen schadelijker voor de mens, maar ook voor de natuur: “In deze filters zit microplastic, dit is ook nog eens heel slecht voor de natuur, aangezien de peuken vaak op straat terecht komen.” 


Hiep kan beamen dat door de prijsverhoging van sigaretten er toch minder mensen dagelijks roken: “Ja, ik hoor ook in de praktijk dat dit een reden is voor mensen om te stoppen met roken. Ze zeggen dat het te veel geld kost en dat is voor hen dan de laatste druppel om te stoppen.”

Wat kan er nog meer gedaan worden om nog meer mensen te laten stoppen met roken? Hiep geeft aan dat er volgens haar een aantal goede opties zijn. “Het laten zien van sigaretten en roken op video’s die verspreid worden op sociale media zou verboden moeten worden. Ook in films wordt nog heel veel gerookt en ook dat zou naar mijn idee ook moeten stoppen. Daarnaast is het belangrijk om mensen te blijven voorlichten. De tabaksindustrie is zo machtig en heeft zoveel geld, ze komen iedere keer weer met argumenten dat roken niet zo erg is. Uiteindelijk denk ik dat de regering hun verantwoordelijkheid moet nemen en roken moet verbieden.”

 

 

[aesop_content color=”#ffffff” background=”#005392″ width=”40%” component_width=”70%” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”right” floaterdirection=”up” revealfx=”inplace” overlay_revealfx=”off” aesop-generator-content=”Deze datavisualisaties zijn gemaakt met de website Flourish. De gebruikte data zijn te vinden in de Nationale Drug Monitor (2018) gemaakt door het Trimbos instituut. De cijfers van de visualisatie over de afname van het aantal mensen dat rookt in Nederland komen van de Gezondheidsenquête en de Leefstijlmonitor van het CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut. De cijfers van het aantal sterftegevallen door de gevolgen van roken per jaar komen van het CBS Doodsoorzakenstatistiek. De cijfers van de prijsstijging van sigaretten zijn tot 2013 alleen de prijzen van de meest populaire prijscategorie (Engelse afkorting; MPPC). Vanaf 2013 alleen de Gewogen Gemiddelde Prijs (Engelse afkorting: WAP). Bron: EC.</p>
<p data-wpview-marker="https%3A%2F%2Fwww.trimbos.nl%2Faanbod%2Fwebwinkel%2Faf1643-jaarbericht-nationale-drug-monitor-2018%2F">https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/af1643-jaarbericht-nationale-drug-monitor-2018/</p>
<p>”]Deze datavisualisaties zijn gemaakt met de website Flourish. De gebruikte data zijn te vinden in de Nationale Drug Monitor (2018) gemaakt door het Trimbos instituut. De cijfers van de visualisatie over de afname van het aantal mensen dat rookt in Nederland komen van de Gezondheidsenquête en de Leefstijlmonitor van het CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut. De cijfers van het aantal sterftegevallen door de gevolgen van roken per jaar komen van het CBS Doodsoorzakenstatistiek. De cijfers van de prijsstijging van sigaretten zijn tot 2013 alleen de prijzen van de meest populaire prijscategorie (Engelse afkorting; MPPC). Vanaf 2013 alleen de Gewogen Gemiddelde Prijs (Engelse afkorting: WAP). Bron: EC.

https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/af1643-jaarbericht-nationale-drug-monitor-2018/

[/aesop_content]

 

About The Author

Noa Wammes

Als gedreven journalist richt ik me voornamelijk op human interest verhalen, waarbij mijn voorliefde voor schrijven tot uiting komt. Mijn nieuwsgierigheid naar de tv-wereld leidde tot een inspirerende stage bij de talkshow Khalid & Sophie. Deze ervaring verrijkte mijn inzicht in de verschillende aspecten van de media. Vanaf februari sta ik open voor nieuwe uitdagingen en freelance opdrachten. Mijn doel is om met mijn journalistieke achtergrond en passie voor storytelling een waardevolle bijdragen te leveren aan diverse media-uitingen. Ik kijk ernaar uit om mijn reis in de wereld van journalistiek en televisie verder te verkennen en te verdiepen.