Huisvesting Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Purmerend

Huisvesting Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Purmerend

Het is niemand ontkomen dat er duizenden Oekraïense vluchtelingen onze kant op komen vanwege de oorlog met Rusland. Ook in de gemeente Purmerend wordt er gekeken naar de huisvesting van deze mensen. Het Rijk heeft de regio Zaanstreek-Waterland, waar Purmerend onder valt, de opdracht gegeven om 2.000 plekken te creëren om vluchtelingen op te vangen. Waar en waarom worden deze mensen gehuisvest?

De gevluchte mensen uit Oekraïne mogen voor een periode van drie maanden in Nederland blijven, zonder dat zij asiel aan hoeven te vragen. Het kabinet heeft laten weten dat Oekraïners zich geen zorgen hoeven te maken als die 90 dagen voorbij zijn. Over welk soort verblijfsstatus Oekraïners krijgen, komt binnenkort meer duidelijkheid. Voor het krijgen van opvang is het niet nodig om asiel aan te vragen.

De vluchtelingen worden op dit moment opgevangen in het BurgGolf en bij mensen thuis. Het voormalige gemeentehuis in de Beemster wordt klaargemaakt als opvangplek. De gemeenteraad heeft op 6 april 2022 besloten dat tijdelijke woningen aan de Verzetslaan ook gebruikt kunnen worden als opvangplek. Waarom is er gekozen voor deze plekken? Woordvoerder van de gemeente Purmerend, Jara Hof: ‘Deze locaties zijn als noodopvanglocaties bedoeld. Hotel Burggolf werd als eerste operationeel en werd als opvanglocatie aangeboden door de eigenaren van het hotel. Het hotel stond leeg maar heeft wel de faciliteiten om mensen onderdak te bieden zoals: een bed, douche en een maaltijd. Het voormalige gemeentehuis is een eigen pand, waarbij de gemeente zelf kan bepalen wat er mee gebeurd. Het gemeentehuis is een kantoorpand en dus moeten er kamers in gecreëerd worden. Bovendien is er in de gemeenschap in Beemster veel begrip voor een noodopvang daar.’

[embed]https://public.flourish.studio/visualisation/9287439/[/embed]

Volgens de laatste cijfers (begin april), worden er 170 vluchtelingen opgevangen in BurgGolf en 51 vluchtelingen bij mensen thuis. Binnenkort 75 vluchtelingen in het voormalig gemeentehuis en 40 vluchtelingen in de tijdelijke woningen aan de Verzetslaan. Volgens de gemeente Purmerend wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar meerdere opvangmogelijkheden. ‘Exacte plekken zijn nog niet bekend, maar er wordt breed gekeken. Er zijn ook veel pandeigenaren die laten weten dat ze hiervoor open staan. Hierin werkt de gemeente ook samen met andere regiogemeenten.’ Aldus Jara Hof. Het is ook van belang dat dit opvangplekken zijn voor langer termijn. De tijdelijke woningen aan de Verzetslaan zijn bedoeld voor vier tot acht maanden. Daarna hebben de vluchtelingen een andere locatie nodig. Elk gebouw moet bekeken worden op haalbaarheid, wat er nodig is om het als opvanglocatie gereed te maken en welke kosten daaraan hangen.

Gastgezinnen die vluchtelingen opvangen worden op diverse manieren ondersteund, zowel via de gemeente (denk aan burgerzaken, consulenten WMO, jeugd, onderwijs, projectgroep opvang). En via Vluchtelingenwerk, Rode Kruis en TakeCareBNB. Die laatste is een organisatie voor gastgezinnen in heel Nederland.

 

Verantwoording

Voor mijn datavisualisatie en bijbehorende artikel, heb ik ervoor gekozen om de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Purmerend in kaart te brengen. Hoeveel vluchtelingen verblijven in Purmerend? Waar verblijven ze? En aan welke locaties wordt er nog gewerkt? Dit laat ik blijken in de visualisatie en het artikel. Als bron voor de data, maar ook voor extra informatie, heb ik de Gemeente Purmerend geraadpleegd. Zij hebben de data uit hun systemen gehaald, waardoor de data hierdoor gepubliceerd kon worden. Visualisatie is gemaakt met Flourish.

Tekst en datavisualisatie door Zoë Oerlemans. Foto Unsplash

Over de auteur

Zoë Oerlemans

Hi! Ik ben Zoë Oerlemans, 21 jaar oud en ik kom uit Purmerend. Al vele jaren ligt mijn passie in de journalistiek, daarom heb ik ervoor gekozen om nog verder te leren in dit vak.