We scheiden minder maar het aantal eenoudergezinnen stijgt

We scheiden minder maar het aantal eenoudergezinnen stijgt

Een daling van het aantal scheidingen lijkt te zijn begonnen en daar tegenover stijgt het aantal eenouderhuishoudens volgens cijfers van het CBS. Wat is de oorzaak van deze twee tegenstrijdige trends?  Erick Beckers, schrijver van verscheidende zelfhulpboeken met het onderwerp ‘de scheiding’ verklaart deze tegenstrijdige trends. 

https://public.flourish.studio/visualisation/7694983/

Jaren ’70

“Wanneer je naar het aantal huwelijksontbindingen kijkt, zie je een stijging sinds de jaren 70″, vertelt Beckers, schrijver van onder andere de boeken Scheiden voor Dummies en Alles over scheiden. Volgens hem is deze stijging te verklaren door het loslaten van het geloof. “Voor de jaren ’70 was scheiden ondenkbaar. Steeds meer mensen nemen afscheid van het geloof en kiezen daarom voor een huwelijksontbinding.Ook wel een scheiding genoemd in de volksmond.”

Volgens Beckers is het huidig dalende aantal huwelijksontbindingen ook logisch te verklaren. “Steeds meer mensen kiezen ervoor niet te trouwen. Trouwen, speelt door dat loslaten van het geloof een minder grote rol in onze cultuur dan voorheen. Deze stellen leven middels geregistreerd partnerschap of wonen bij elkaar als ongehuwde partners. En wanneer je niet getrouwd bent hoef je ook niet te scheiden. Ongehuwd samenwonen is tegenwoordig daarom enorm populair geworden.”

https://public.flourish.studio/visualisation/7708893/

Co-ouderschap

“Het aantal gehuwde paren met kinderen daalt. Deze daling is dus toe te schrijven aan de nieuwe trend van het ongehuwd samenwonen of geregistreerd partnerschap. Je ziet dat het ‘niet gehuwde paar met kinderen’ stijgt en ook de ‘eenouderhuishoudens‘. Waar de lichte stijging van de categorieën aan toe te schrijven is, is het feit dat co-ouderschap zoals vroeger niet of nauwelijks meer bestaat. Ons rechtssysteem zit  zo in elkaar dat de kinderen vaak ingeschreven staan bij de moeder of maar bij één ouder, vanwege financiële redenen. Waar het co-ouderschap vroeger vaak bestond uit de verhouding 60-40%, is dat nu vaak 50-50%. De man is vervult zijn vaderrol anders dan vroeger”, aldus Beckers.

https://public.flourish.studio/visualisation/7708409/

 

Rol vrouw

De latere leeftijd waarop vrouwen gaan scheiden heeft volgens Beckers te maken met een huidige culturele verschuiving. “Het  beeld wat je ziet is dat vrouwen minder gaan scheiden én op steeds latere leeftijd. De vrouw maakt tegenwoordig ook carrière. In 1960, voor de tijd waarin er afstand werd gedaan van het geloof, zie je dat vrouwen relatief jong gingen scheiden. Nu zie je een enorme stijging vanaf het 50e levensjaar, zowel bij man als vrouw. Dit is echt een opmerkelijke nieuwe trend te noemen. De mensen die voor het loslaten van het geloof zijn getrouwd, durven nu de stap te maken te scheiden.”

“Op latere leeftijd krijgen ‘kinderen’ dus relatief meer te maken met scheidingen. Omdat zij dan niet meer behoren tot de categorie ‘kind’, worden deze niet meegeteld in de cijfers.” Beckers merkt op dat het aantal mannen dat gaat scheiden minder hoog is dan vrouwen. “De vrouw is tegenwoordig gelijker aan de man, daarom is de trend bij de vrouw duidelijker zichtbaar. Veel vrouwen zijn financieel onafhankelijker en scheiden daarom sneller.”

https://public.flourish.studio/visualisation/7708336/

Dataverantwoording

Voor dit artikel is gebruikt gemaakt van twee datasets van het CBS. De twee datasets die zijn verwerkt in de visualisaties en grafieken zijn: gezinssamenstelling & leeftijd .

Bij de dataset ‘huishoudens’ zijn de volgende categorieën gebruikt: ‘Niet-gehuwd paar met kinderen’, ‘Gehuwd paar met kinderen’ en ‘Eenouderhuishouden’. Hierbij is het ‘aantal kinderen’ gesteld op minimaal één. Gekozen is voor het beginjaar 2001, ter vergelijking met het jaar 2020.

De datasets zijn verwerkt tot visualisatie met het programma Flourish.

 

Over de auteur