“Er wordt gewoon gewerkt met dagprijzen, dus de ene dag kan een stalen HEA-balk 350 euro kosten en de volgende dag zomaar een paar tientjes meer, dit maakt het lastig om een offerte te maken voor bedrijven, maar ook zeker voor particulieren. Zij willen al heel graag zoveel mogelijk waar voor hun geld”. Niet alleen in Nederland, maar over de gehele wereld zijn de staalprijzen sterk gestegen. Gert Jan Braam, sector banker Industry bij ING ziet dit vooral komen door tekorten op de staalmarkt.
In de grafiek is te zien dat de prijs van een HEA balk de afgelopen maanden flink is gestegen. Sinds het begin van 2021 tot aan September 2021 is een HEA-balk van zes meter 100 euro duurder geworden. Dit geld niet alleen voor de HEA-balk, maar blijkt uit meerdere metaalcijfers uit de producentenprijzen index van het CBS. Gert Jan Braam legt uit waardoor deze stijging komt.
Hieronder ziet u zo’n HEA 180 balk. Deze balken worden veel gebruik in de bouwsector.
De stijging van de staalprijzen heeft volgens Gert Jan Braam verschillende redenen. Ten eerste noemt hij als gevolg de financiële crisis van 2008. “Door die crisis is in 2008 de staalproductie in elkaar geklapt”. Volgens Braam zijn die aantallen in productie nooit meer teruggekomen op het niveau voor 2008. Hier bovenop heeft de corona crisis grote invloed gehad op de prijsstijging. “Nu wij weer uit die crisis krabbelen is er heel veel vraag naar staal, maar juist door de coronacrisis hebben staalfabrieken hun productie afgeschaald en zijn in die fabrieken andere producten gaan maken. Dit wordt niet zo snel terug veranderd”. Volgens Braam stijgt de vraag naar staal nu juist weer snel, omdat het economisch met elk land beter gaat dan ten tijde van de crisis. “Dit zorgt ervoor dat er bij de staalfabrieken een vraag overschot komt en zij niet meer weten waar ze moeten leveren”.
Aannemer Erwin Langeveld kan zich vinden in deze tekorten. “Als ik een stuk staal moet ophalen voor bijvoorbeeld een aanbouw, dan is die prijs bij sommige stukken staal gewoon over de kop gegaan in maar een paar maanden tijd. Dit is niet alleen voor staal, maar balkhout kost ook meer dan twee keer zoveel, ten opzichte van een paar maanden geleden”. Het is volgens Langeveld ook zo dat de prijsstijging niet stabiel verloopt. “Je bent gewend dat een prijs met een bepaald tempo stijgt, maar de stijgingen per maand en dag zijn zo verschillend, daar kan je geen touw meer aan vastknopen. Dit maakt het ook lastig om duidelijk offertes te maken voor klanten”.
“Deze tekorten en bijbehorende hoge prijzen blijven nog wel even, met elk land gaat het economisch goed waardoor de vraag hoog blijft. Uiteindelijk zal de prijs wel gaan stabiliseren en iets gaan dalen, maar we gaan nog lang niet terug naar het prijs en vraag niveau van voor de corona crisis”, aldus Braam.
Toelichting grafiek:
Deze cijfers zijn samengekomen via de cijfers van een HEA-180 balk van 6 meter lang via limtrade.nl. Verder is er voor de grafiek gebruik gemaakt van CBS-cijfers over de prijsindexcijfers van metalen in primaire vorm (nummer 24). De cijfers van H profielen wat een HEA-balk is zijn helaas niet beschikbaar bij het CBS, maar metalen in primaire vorm is een legering hoger dan die van het H profiel waardoor deze alsnog heel sterk vergelijkbaar zijn.