Vakbonden in strijd voor de burger in tijden van inflatie

Vakbonden in strijd voor de burger in tijden van inflatie

Bron: pxhere

Zoals in de grafiek te zien is zijn de consumentenprijsindexcijfers het afgelopen jaar toegenomen van 110% naar 128%. Dit betekent dat de inflatie is toegenomen, wat ervoor zorgt dat producten duurder worden waardoor mensen minder kunnen kopen met het geld wat zij hebben. Hoe is deze inflatie ontstaan en wat zal er met deze prijsindexcijfers gebeuren in de toekomst? Om hierachter te komen wordt gesproken met Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Wat opvalt als er gekeken wordt naar de linkerkant van de grafiek, begon de stijging van de consumentenprijsindexcijfers in juli 2021. De reden dat deze stijging zich destijds inzette volgens van Mulligen, is dat Nederland net af was van alle maatregelen van het coronavirus. Mensen konden weer alles doen en laten wat ze wilden en dit deden ze dan ook massaal. Mensen gingen de horeca als vanouds spekken en konden weer op vakantie. Doordat mensen zo veel geld gingen uitgeven, konden de plekken waar dit geld aan werd besteed hun prijzen verhogen. In de economie is het namelijk zo dat als de vraag toeneemt, de prijs van een dienst of een product hoger wordt. Ondanks dat mensen weer naar buiten konden gaan en daardoor minder gebruik hoefden te maken van faciliteiten zoals verwarmingen, gingen alsnog de gasprijzen omhoog. Mensen gingen namelijk ook veel op vakantie tijdens de zomer. ‘’Velen gingen met het vliegtuig om bij hun vakantiebestemmingen te komen in de zomervakantie van 2021 en dit zorgde ervoor dat de gasprijzen omhooggingen’’, concludeert van Mulligen. 

Wat ook te zien is in de grafiek, is dat de stijging van de inflatie exponentieel toeneemt vanaf februari. Zoals iedereen weet is in die periode de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begonnen en dit is volgens van Mulligen de reden dat deze trend van een nog meer toenemende inflatie te verklaren is. Rusland is namelijk de grootste producent in Europa op het gebied van fossiele brandstoffen zoals gas en olie en zij hebben ervoor gezorgd dat dit voor de rest van de landen in Europa minder makkelijk toegankelijk is, waardoor mensen meer geld moeten betalen waardoor de inflatie toeneemt. Daarbij is Rusland een belangrijke producent op het gebied van graan. Ook deze prijzen hebben ze verhoogd. Graan zit in vele producten verwerkt die mensen eten, dus daardoor stijgen automatisch de prijzen van de producten waar dit in zit, wat weer zorgt voor een hogere inflatie. Van deze stijgende prijzen is op veel plekken wat te merken, van het duurdere brood in de supermarkt tot aan de stijgende huurkosten van studentenhuizen als gevolg van de toenemende gasprijzen. 

Wat de verwachting voor de consumentenprijsindexcijfers voor de toekomst is, is volgens van Mulligen lastig te voorspellen. ‘’Het hangt voor een groot deel af van hoelang deze oorlog nog gaat duren en dat zou best lang kunnen zijn, maar dat weet je niet zeker’’, stelt hij. Van Mulligen heeft wel goed nieuws voor burgers die heel erg weinig koopkracht hebben op dit moment. Vakbonden zijn er volgens hem druk mee bezig om ervoor te zorgen dat de minimumlonen hoger worden zodat mensen niet te veel zullen lijden aan deze inflatie. 

About The Author