De Indiase kennismigrant is misschien onopvallend, maar here to stay

De Indiase kennismigrant is misschien onopvallend, maar here to stay

De migratiecijfers in Nederland lopen snel op. We kennen de vluchtelingen uit Syrië en Oekraïne of de Poolse seizoenswerkers, maar van één groep migranten hoor of zie je vrijwel niets. Toch groeit het aantal Indiase kennismigranten dat naar Nederland komt harder dan ooit.

In 2021 kwamen er 90.000 immigranten van buiten de EU/EFTA naar Nederland. Bijna 30.000 meer dan in 2019. Dat is te verklaren door de stroom Oekraïense vluchtelingen, maar er is een opvallende groep die ook een flinke bijdrage levert aan deze aantallen. Namelijk de Indiase kennismigrant, studerend in Nederland of werkzaam in onze ICT en tech-bedrijven. Volgens de prognose eindigt Nederland in 2022 met zo’n 15.000 nieuwe inwoners van Indiase afkomst.

https://public.flourish.studio/visualisation/11696940/

“Nederland is de afgelopen 10 jaar enorm bezig geweest om een kenniseconomie te creëren”, legt antropoloog Émile Kwa uit. “Daar zitten dus ook de sectoren waar nu veel arbeid nodig is, maar we zelf te weinig mensen hebben. Nederland haalt massaal mensen binnen die acuut nodig zijn.” De cijfers laten inderdaad zien dat het aantal Indiërs dat naar Nederland komt elk jaar groeit. De groei stagneerde even in de coronajaren, maar zet in 2022 weer keihard door.

De Indiërs voldoen aan een profiel dat aantrekkelijk is voor Nederlandse werkgevers. India is groot en met 1,3 miljard inwoners zit er genoeg techtalent tussen. Daarnaast spreekt iedereen goed Engels, omdat India een Britse kolonie was. Bovendien staan veel jonge Indiërs te trappelen om India, met de lage lonen, achter zich te laten. Een baan in tech is dan, zeker met een migratie in het vooruitzicht, een verstandige keus.

Jonge Indiërs worden ook door hun ouders gestimuleerd om een opleiding in het buitenland te volgen. Prestatiedruk is verweven met de Indiase cultuur. “We hebben prima universiteiten in India, maar veel Indiërs kiezen voor Amerika of Engeland. Zelf vond ik Nederland leuker”, vertelt 25-jarige Madhav Warawdekar. Hij is net afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Veel Indiërs blijven na hun studie in Nederland om te werken, maar Warawdekar keert deze week terug naar India. “Ik wil mijn kennis meenemen naar huis en er daar iets goeds mee doen voor mijn land.”

Met het groeiende aantal immigranten groeit ook de onrust onder de Nederlandse bevolking. Protesten en demonstraties tegen de komst van meer migranten zijn geen uitzondering meer. Toch lijken die protesten nooit om Indiërs te gaan. Dat ligt deels aan het feit dat de Indiër zich nuttig maakt en onmisbaar is. Slechts een verwaarloosbaar aantal ontvangt een uitkering, de rest werkt of studeert. Verder ligt het ook aan de aard van het beestje, de Nederlander.

https://public.flourish.studio/visualisation/11697794/

“Je merkt onder de Nederlanders dat migranten alleen maar welkom zijn als ze iets bijdragen”, zegt Kwa. “De Indiase migrant is nodig. Net als de Marokkaanse en Turkse gastarbeiders in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw. Dit soort migranten worden gereduceerd tot arbeidsefficiëntie.” Dat kan volgens Kwa wel problemen opleveren voor de toekomst. “Niemand staat nu te protesteren tegen deze groep, maar wanneer ze niks meer bijdragen, pas dan worden arbeiders opeens een probleem.”

Al lijkt het er voorlopig niet op dat de Indiase kennismigranten snel overbodig worden. De kenniseconomie en de daarbij behorende ICT en tech-bedrijven blijven groeien en de stroom van Indiase migranten groeit, zij het in stilte, net zo hard mee.

 

Verantwoording: De cijfers zijn afkomstig uit de migratierapporten van het CBS, de twee datasets zijn gelinkt in de flourish-viz. Hierin is het mogelijk per jaar en per maand te kijken naar de binnengekomen migranten, hun afkomst, leeftijd en hun inkomen (sociaaleconomische bijdrage). Ik heb gefilterd op de Indiase migrant en deze cijfers vergeleken met alle overige migranten. Om een prognose te maken van de Indiase migranten die we tot eind van dit jaar zullen ontvangen heb ik de cijfers tot en met september kunnen opvragen. Met die eerste negen maanden heb ik een gemiddelde berekend en dat opgeteld bij de al bekende cijfers. 



Over de auteur

Willem Spork

Fotograaf en filmmaker. 📷 Mailen: info@willemspork.nl