Asielzoekers huisvesten in NL

Asielzoekers huisvesten in NL

Bron: Trouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Statushouders huisvesten in 2022

De Rijksoverheid bepaalt elk halfjaar hoeveel statushouders gemeenten moeten huisvesten in Nederland. In het overzicht  huisvesting vergunninghouders van 1 januari 2023  zijn alle gemeenten per provincie genoteerd. Ook voor het jaar van 2022 hebben alle gemeenten in Nederland dus de taak gekregen om een aantal statushouders te huisvesten. Volgens Erna Lensink, beleidsadviseur voor immigratie bij VluchtenlingenWerk Nederland, is het goed om te weten dat gemeenten eigenlijk altijd hebben achtergelopen in het realiseren van hun taakstelling. “Door de grote behoefte aan huisvesting voor statushouders deed zich in 2022 een zeer uitzonderlijke situatie voor”, zegt ze. “De Rijksoverheid heeft gemeenten namelijk dringend verzocht om in de 2e helft van 2022 meer statushouders te huisvesten dan waartoe zij volgens de taakstelling verplicht waren”, legt ze verder uit. Hierdoor zijn de meeste provincies nu licht blauw. Ze hebben in 2022 nog meer statushouders geholpen aan een huisvesting dan eigenlijk hun opdracht was. Het gemiddelde van de provincies Groningen, Noord-Holland en Flevoland is het niet gelukt om zich aan de taakstelling en dus de opdracht van De Rijksoverheid te houden.

.

Jan Jaap Kleinrensink, directeur van VluchtenlingenWerk Nederland, geeft aan dat de cijfers van het aantal statushouders dat wordt gehuisvest erg in beweging is. “Dat maakt een visualisatie natuurlijk iets lastiger. Maar ondanks dat de cijfers in beweging zijn, is het zeker dat de verdeling van het aantal statushouders dat is gehuisvest erg ongelijk is. Sommige gemeenten zijn ruimhartig, andere houden de poorten dicht”, maakt hij zijn zin af.

.

Carolus Grütters, senior Researcher at Centre for Migration Law (CMR) Radboud University Nijmegen, geeft aan dat het aantal statushouders dat de gemeenten moeten huisvesten aan het aantal inwoners van de gemeente ligt. Hoe meer inwoners een gemeente heeft, hoe meer statushouders die gemeente moet huisvesten. En als een gemeente zich daar niet aan houdt, zitten daar geen consequenties aan vast. “De gemeente krijgt geen boete en wordt niet gestraft zoals burgers gestraft worden als ze zich niet aan de regels houden”, vertelt Grütters. “Goed om te onthouden, vertelt Grütters, is dat de gemeenten de taakstellingen krijgen voor het aantal statushouders dat gehuisvest moet worden. De provincies hebben daar niet zoveel mee te maken. Er wordt alleen een gemiddelde genomen.”

 

.
Dataverantwoording

De data die ik in mijn kaart heb verwerkt, heb ik uit bovenstaand  overzicht  van de Rijksoverheid gehaald. Ik heb hierbij gekeken naar het aantal statushouders dat de provincies moesten huisvesten (hun opdracht voor 2022 + de achterstand van 2021) en naar het aantal statushouders dat ze uiteindelijk hebben gehuisvest.

Als uit het verschil hiertussen een negatief getal komt betekent dat, dat de provincie meer statushouders heeft gehuisvest dan ze van de Rijksoverheid moesten huisvesten. Als er een positief getal uitkomt, dan betekent het dat die provincie minder heeft gehuisvest dan ze van De Rijksoverheid moesten doen. Het viel mij op dat sommige gemeenten zich niet aan de afspraak hielden en daarom wilde ik onderzoeken welke provincies zich in 2022 gemiddeld wel en niet aan de opdracht van de Rijksoverheid houden. Tijdens mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat de provincies Groningen, Noord-Brabant en Limburg zich in jaar 2022 dus NIET aan de opdracht van de Rijksoverheid hebben gehouden.

Goed om erbij te vertellen is dat de data een vertekend beeld zou kunnen zijn omdat er in bepaalde gemeenten uitschieters zitten, waardoor het gemiddelde van de provincie kan veranderen.

About The Author

Renée Burger

Hi! Veel leesplezier allemaal.