De kottervisserij vangt minder vis

De kottervisserij vangt minder vis

Kotters zijn wat kleinere boten die vers vis van de bodem vangen. De gevangen vis wordt in de koeling gelegd en moet na zes dagen aan wal zijn omdat het anders niet meer vers is. De vis dat aan wal komt, wordt verkocht op de visveiling en gaat naar vishandelaren. Er zijn bepaalde vissoorten die de kotters het meeste vangen. Zoals de Tong en de Schol. Maar juist die vissoorten lijken minder gevangen te worden. Hieronder ziet u een overzicht van de zeven meest gevangen vissoorten in de afgelopen drie jaar.

Zeker bij de Tong, de Schol en de Tarbot zien we een daling in visvangsten. Dat klopt, volgens Jacco Nijgh. Hij heeft zelf drie jaar op een kotter gezeten en heeft nog nauw contact met oud-collega’s. “Allereerst is het natuurlijk heel normaal om ook mindere jaren te hebben. Dat heeft vaak te maken met slecht weer, zoals veel wind en verschillende stromingen en temperaturen van het water.”

Maar ook de hoge prijzen van brandstof helpen hier zeker niet mee. “De combinatie van de hoge prijzen van brandstoffen en slecht weer maakt dat je problemen krijgt met de winstdeling. Je moet elke reis op een bepaald bedrag uit komen waar je kosten nog vanaf gehaald moeten worden. De grootste uitkomstenbronnen zijn Diesel en gasolie. Als je voorafgaande aan de reis al weet dat het slecht weer wordt en dus de vangst niet heel groot zal zijn, kun je in verband met de hoge kosten soms beter stil blijven staan aan wal.” De kans dat de kotter tijdens de reis meer verdient dan dat de uitgaven zijn, is erg klein. Maar als je stil blijft staan, vang je ook geen vis.

Jacco zegt dat de periode met het slechtste weer voor de kottervisserij vaak rond april is. Rond die periode is de kans op stil staan dan ook groter. De tijd dat ze stil staan, besteden ze aan onderhoud. “Soms zijn dat kleine dingen zoals een muurtje verven, een andere keer zijn het grote dingen zoals onderdelen vervangen.” Ook vertelt Jacco dat ze moeten dealen met het feit dat er steeds minder visgebied over blijft door windmolenparken.

Waarom de andere vissoorten rond hetzelfde aantal blijven liggen, is heel simpel: het maximale quotum die de kotters van deze vissoorten mogen vangen, ligt ieder jaar rond hetzelfde aantal en is vergeleken met de Schol en de Tong erg laag. Daarom komen ze makkelijker aan het aantal vis en zijn er niet zo snel extreme stijgingen of dalingen.

 

Over de auteur