Sommigen grepen naar de fles, anderen naar een sigaret of joint, en weer anderen zagen het als een moment om hun leven om te gooien. Sinds de coronamaatregelen is Nederland op een andere manier hun drank en drugs gaan consumeren.
Zoals de meeste wel weten kan substantiegebruik stress verminderend werken, zo ook tijdens een stressvolle periode als die van vorig jaar. Vanaf het moment dat de eerste maatregelen werden ingevoerd zijn er een paar opvallende statistieken ontstaan over substantiegebruik.
Roken en blowen
Neem roken bijvoorbeeld. Ondanks dat bij elkaar ruim tien procent minder is gaan roken, of is gestopt, is bijna het dubbele meer gaan roken. Wat betreft het roken van wiet zijn ongeveer evenveel mensen gestopt of geminderd als dat er meer zijn gaan gebruiken. Wel opvallend is dat de daling qua wietroken met name bij 25-plussers heeft plaatsgevonden. In de groepen 15 tot 18 jaar en 18 tot 25 jaar heeft er juist een groei van respectievelijk 2,1% en 1,2% plaatsgevonden. Ook de groep 65-plussers zijn iets vaker stoned aan het worden, daar rookt 0,6% nu wiet (in 2019 0,4%).
Drinken
Af en toe drinken minderjarigen een drankje. Stiekem een fles safari bij de vriend die alleen thuis is, of breezers vóór het gala. Wellicht omdat er tijdens corona geen schoolfeesten meer waren, is het aantal alcohol drinkende jongeren (12-18 jaar) aardig gedaald. Waar eerst iets meer dan een derde (34,6%) alcohol dronk is het nu een ruim kwart (27,8%). Dat kan je zo zien: waar eerst vijf jongeren op een feest alcohol dronken, zijn het er nu vier. Die afname is overigens vooral bij vrouwen te zien. Waar jongens maar een half procent minder zijn gaan drinken, zijn meiden 13,2% minder gaan drinken. Daar kunnen de jongens een voorbeeld aan nemen. Een zorgwekkende statistiek die hierop aansluit is namelijk dat overmatig alcohol gebruikt van drie naar ruim vier en een half procent is gegaan.
Wat nog meer opvalt, is hoe hoger de opleiding, hoe hoger het percentage dat meer is gaan drinken sinds corona. Zo zijn bijna acht procent van de laagopgeleiden meer gaan drinken, ruim negen procent van de middelbaar opgeleiden, en twaalf procent van de hoogopgeleiden. In België is precies dezelfde trend ontdekt, waar het zelfs respectievelijk tien, vijftien, en vierentwintig procent betreft.
Toch lijkt er over het algemeen niet veel zorgwekkends aan de hand. Het aantal mensen wat bijvoorbeeld zegt (veel) minder te zijn gaan drinken is namelijk bijna drie keer zo hoog dan zij die zeggen (veel) meer te zijn gaan drinken. Ook is in alle leeftijdscategorieën boven de achttien overmatig alcoholgebruik gedaald. De coronamaatregelen hebben dus vooral ingewerkt op de uitersten van mensen. Sommigen veel meer, anderen veel minder. Uiteindelijk leert corona ons wat we al lang weten: blijf veilig, en gebruik met mate.