Of Nederlanders het nou leuk vinden of niet, het is algemeen bekend dat er vluchtelingen uit Oekraïne in ons land wonen. Iedereen weet namelijk dat er oorlog is in Oekraïne, waardoor veel inwoners genoodzaakt zijn om te vluchten naar een veilig land. Echter weten veel mensen niet dat sommige Oekraïense vluchtelingen tijdens de oorlog ook weer remigreren uit Nederland, terug naar Oekraïne. Remigreren houdt in dat je teruggaat naar je land van herkomst. In het staafdiagram hieronder is te zien dat in het eerste jaar van de oorlog gemiddeld zo’n 1500 Oekraïners per maand weer remigreren. Maar waarom remigreren vluchtelingen eigenlijk?
Bastian Baas, werkzaam bij VluchtelingenWerk, legt dit uit. “Het is natuurlijk niet heel gebruikelijk dat mensen die in een veilig land wonen, weer remigreren naar hun land van herkomst waar oorlog is, maar het komt zeker wel voor. Wij werken natuurlijk met heel veel soorten vluchtelingen, waaronder dus de Oekraïners, en we hebben een paar keer ook voorbij zien komen dat er daadwerkelijk vluchtelingen zijn die dan toch weer terug willen naar hun eigen land, zelfs als er oorlog is. Voornaamste reden is dat ze familie hebben zitten die niet weg kunnen komen uit het land, in dit geval dus Oekraïne. Dan besluit de remigrant om veel op het spel te zetten en naar hun land van herkomst te remigreren omdat ze hun familie niet alleen willen laten, denk aan te oude familieleden die niet voor zichzelf kunnen zorgen of mannen die daar niet uit Oekraïne mochten vluchten. Het kan ook simpelweg zijn dat de remigranten hun familie heel erg missen en te bezorgd zouden zijn dat ze als enige uitweg remigreren zien.”
In mijn datavisualisatie is een fors verschil te zien tussen Oekraïense vluchtelingen en remigranten. “Dat komt omdat het niet heel gebruikelijk is dat vluchtelingen daadwerkelijk teruggaan naar het land waar een oorlog is. Immers kiezen de meeste mensen veiligheid boven alles. Maar nog steeds moet je die aantallen niet onderschatten, veel mensen weten immers nog steeds niet dat sommige vluchtelingen überhaupt remigreren”, aldus Baas.
“Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de Oekraïense vluchtelingen denken dat ze hier niet echt iets te zoeken hebben, en maar weer teruggaan naar hun thuis. Dat ze dan denken dat ze beter “thuis” kunnen zijn in een onveilig land, dan dat ze in een wildvreemd land weer een heel leven op moeten bouwen. Ik heb dat een keer meegemaakt met een Syrische vluchteling die wilde remigreren, hij was ongeveer drie maanden in Nederland omdat hij vluchtte voor de oorlog, en toen besloot hij om toch weer terug te gaan naar Syrië. Dat wilde hij omdat hij zijn vrienden, familie en leven daar had achtergelaten. Dit gebeurt ook ongetwijfeld zo met Oekraïense remigranten.”
In conclusie, er zijn verschillende redenen waarom Oekraïense vluchtelingen remigreren. Het heeft in ieder geval een enorm groot impact op een persoon als iemand zijn familie of vrienden niet meer mag zien, al helemaal omdat degene zijn of haar leven daar achterlaat en genoodzaakt is om een nieuwe te starten.
Dataverantwoording
Mijn data is afkomstig uit de dataset: “Remigratie Oekraïense vluchtelingen” van het CBS. Daar stond hoeveel Oekraïense vluchtelingen er per week remigreren, en dat heb ik dan verrekend naar Oekraïense vluchtelingen die per maand remigreren. Zo wist ik wat het aantal per maand was en kon ik dat ook zo in mijn datavisualisatie verwerken. Ook heb ik de dataset van de Rijksoverheid verwerkt: “Aantal vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland.” Ik heb hierbij aan het eind van elke maand gekeken hoeveel vluchtelingen er geregistreerd stonden in Nederland, zo heb ik dat ook in mijn datavisualisatie verwerkt.
Ik heb gekozen om deze datavisualisatie te maken omdat veel mensen niet weten dat Oekraïense vluchtelingen ook remigreren. Ik heb het aan een paar klasgenoten gevraagd bijvoorbeeld, en zij dachten dat er niet veel mensen remigreren of bijna niemand zelfs. Zelf wist ik ook niet goed hoeveel vluchtelingen nou remigreren en wie dat doet. Ik wilde daarvan ook de cijfers van het aantal Oekraïense vluchtelingen die gevlucht zijn naar Nederland laten zien, om het te vergelijken met de andere cijfers. Ik heb de cijfers eerst in een Excel bestand gezet, en daarna verwerkt in een datavisualisatie in Flourish. Ik heb een staafdiagram gekozen, omdat dat het meest toepasselijk was voor mijn data en mijn data ook heel duidelijk in beeld brengt. Zo kon ik ook heel mooi de cijfers en het contrast laten zien.