Het gebruik van fillers en botox stijgt explosief

Het gebruik van fillers en botox stijgt explosief

Een spuitje hier, een filler daar. Steeds meer jongeren nemen een bezoekje aan de plastische chirurg. Deze trend lijkt vooral gestimuleerd te worden door social media en de daarbij horende influencers. Het aantal cosmetische ingrepen onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar is in tien jaar meer dan verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC uit 2020. Tussen 2016 en 2019 is het totaal aantal fillerbehandelingen met 17.5% gestegen. 

Op sociale media kan men duizenden, al dan niet miljoenen ideaalbeelden zien. Vrouwen met volle lippen, perfecte neuzen en grote borsten kunnen voor veel jonge tieners een trigger zijn. Influencers zoals Kylie Jenner of Monica Geuze delen op hun Instagram ‘het perfecte plaatje’, maar delen daarnaast ook schaamteloos de beelden van hun bezoekje aan de plastische chirurg. 

 

https://public.flourish.studio/visualisation/7731028/

Tom Decates is cosmetisch arts en onderzoeker bij het Erasmus MC. In zijn onderzoek ‘The Origin of Soft Tissue Filler Adverse Events’  zijn vele cijfers te vinden over over fillers en botox in Nederland. Hij maakt zich zorgen over de stijgende lijn in het gebruik van fillers, vooral bij jongeren. Volgens hem is het niet zeker of je op een jonge leeftijd de inconsequenties kunt overzien van een cosmetische ingreep. Een andere zorg is het aantal behandelingen die fout kan gaan en waar mensen hun hele leven nog last van hebben. 

Ook de 19-jarige student Katja is niet vies van een spuitje. Zij studeert geneeskunde en is zich ook bewust van de risico’s. Toch heeft ze inmiddels al twee keer een bezoekje gebracht aan de kliniek om haar lippen te laten opspuiten. ‘Als sinds ik me kan herinneren ben ik onzeker geweest over mijn lippen. Wanneer ik lachte, was mijn hele bovenlip gewoon weg. Daarom hield ik altijd mijn hand boven mijn mond als ik moest lachen, zodat je het niet zag’. Katja schaamt zich niet voor haar ingrepen, maar vertelt het ook zeker niet aan iedereen. ‘Ik vind het meer iets voor mijzelf. Als mensen ernaar vragen dan geef ik gewoon eerlijk antwoord, maar ik heb het verder nergens op sociale media gedeeld. Ik wil ook niet bekend staan als het meisje met lipfillers.’

Zij snapt de trend en de oplopende cijfers wel. Bij haar speelde social media ook een rol. ‘Ik werd nog extra onzeker van al die mooie meiden op mijn feed met prachtige lippen. Toen ik bij influencers zag hoe makkelijk het was om lipfillers te nemen, wilde ik het ook. Ook filters spelen een enorme rol denk ik. Door middel van een filter worden vaak je lippen groter gemaakt en je huid gladder. Je maakt dan een foto, maar als je vervolgens weer in de spiegel kijkt zie je de realiteit.’ Maar volgens haar is het tegenwoordig ook makkelijker om de ingreep te laten doen en staat er een minder groot taboe op, daarom doen mensen het ook sneller. ‘Er waren vast vroeger ook veel mensen die het wilde doen, maar zij hadden gewoon de mogelijkheid niet. het is logisch dat wanneer dit wel kan, de cijfers oplopen.’

 

 

 

[aesop_content color=”#ffffff” background=”#33b1f0″ columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off” aesop-generator-content=”Deze datavisualisatie is gemaakt met Flourish. Deze cijfers zijn op basis van het onderzoek ‘The Origin of Soft Tissue Filler Adverse Events’ van Tom Decates (cosmetisch arts en onderzoeker bij het Erasmus MC) en Erasmus MC met de tien grootste medische locaties in Nederland. Elke locatie heeft al zijn (anonieme) data doorgegeven met betrekking tot filler- en botox behandelingen van 2008-2019. Deze getallen geven een accurate representatie weer van de stijgende lijn in Nederland, maar het zijn niet de echte cijfers, deze zijn namelijk niet bekend. Deze data wordt door vele onderzoekers en media gebruikt om een beeld te krijgen van de getallen in Nederland.

De achternaam van Katja is bekend bij de redactie. Zij wilde niet met volledige naam in het artikel. </p>
<p>”]Deze datavisualisatie is gemaakt met Flourish. Deze cijfers zijn op basis van het onderzoek ‘The Origin of Soft Tissue Filler Adverse Events’ van Tom Decates (cosmetisch arts en onderzoeker bij het Erasmus MC) en Erasmus MC met de tien grootste medische locaties in Nederland. Elke locatie heeft al zijn (anonieme) data doorgegeven met betrekking tot filler- en botox behandelingen van 2008-2019. Deze getallen geven een accurate representatie weer van de stijgende lijn in Nederland, maar het zijn niet de echte cijfers, deze zijn namelijk niet bekend. Deze data wordt door vele onderzoekers en media gebruikt om een beeld te krijgen van de getallen in Nederland. De achternaam van Katja is bekend bij de redactie. Zij wilde niet met volledige naam in het artikel.

[/aesop_content]

 

Over de auteur