Man-vrouwverdeling onder burgemeesters in Nederland nog altijd ongelijk

Man-vrouwverdeling onder burgemeesters in Nederland nog altijd ongelijk

In de Nederlandse politiek is het al jaren zo dat vrouwen in de minderheid zijn. Sinds het jaar 1931 is het überhaupt wettelijk mogelijk voor vrouwen om in ambt te gaan. Echter zien we anno 2023 nog steeds een groot verschil tussen het aantal mannen en vrouwen in de politiek. Er is dan ook maar een kleine stijging te zien van het aantal vrouwelijke burgemeesters tussen vanaf het jaar 1980 in de 25 grootste gemeenten van Nederland.

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is dat er een gelijkere man-vrouwverdeling komt in de politiek. Zo is er dan een diversiteit aan perspectieven, gendergelijkheid en legitieme vertegenwoordiging. Echter zien we dat het aantal vrouwelijke burgemeesters in Nederland, van de vijf grootste gemeente in Nederland, nog steeds niet gelijk is aan het aantal mannelijke burgemeesters. Anno 2023 is het zelfs zo dat er weer minder vrouwelijke burgemeesters in Nederland zijn dan in het jaar 2005 en 2010.

In het jaar 1980 is te zien dat er nog geen enkele vrouwelijke burgemeester was in de 25 grootste gemeenten in Nederland. Vanaf 1995 begint dit wat op te lopen. In 2005 en 2010 is te zien dat het percentage aantal vrouwelijke burgemeesters 20% is, een groot verschil met het jaar 1980, waar het percentage vrouwelijke burgemeesters 0% is. Vanaf het jaar 2010 zie je dan ook dat het weer wat afloopt en dat het aantal vrouwelijke burgemeesters dan tussen de 3 en 4 rouleert.

Omdat er dus geen flinke stijging te zien is, kun je ervan uit gaan dat het nog wel even zal duren voordat er een gelijke man-vrouwverdeling onder burgemeesters in ons land zal zijn. “Omdat er steeds meer vrouwen komen met hogere functies, zal er in de toekomst ook een snellere stijging te zien zijn onder vrouwen in de politiek”, zegt Hilde Westera, directeur van de Nederlandse Genootschap van Burgemeesters.

Zo is er in een studie van de Rijksuniversiteit van Groningen te zien dat vrouwen tegenwoordig een steeds groter percentage van de top vertegenwoordigen. In 2021 werd 31% van de senior-managementfuncties wereldwijd bekleed door vrouwen. Dit zou de eerste keer zijn dat het aantal vrouwen in leidinggevende functies hoger is dan 30%. Dit zou dan weer kunnen leiden naar meer vrouwen die een hogere functie binnen de politiek gaan beoefenen.

Nederland houdt steeds meer rekening met het aantal vrouwen in de media, televisie en in bedrijven. Maar om echt een groot verschil te gaan maken, is vooral een kwestie van politieke wil en het doorbreken van bestaande stereotypen.

De 25 grootste gemeente van Nederland (die langer bestaan dan 1980):

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem, Haarlem, Haarlemmermeer, Enschede, Amersfoort, Zaanstad, Den Bosch, Zwolle, Leiden, Leeuwarden, Zoetermeer, Maastricht, Ede en Dordrecht.

Over de auteur

Michelle Peeters

Mijn naam is Michelle, student Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik ben 23 jaar oud en geboren in Maastricht. Momenteel vertoef ik in het drukke Amsterdam en ben ik bezig met het maken van tekst, audio en video.