De ideale film is aan het verschuiven

De ideale film is aan het verschuiven

Jaarlijks worden er diverse Oscars uitgereikt door The Academy op het prestigieuze filmgala. De grootste prijs van de avond is The Best Picture award voor de beste film van het jaar. In 2023 ging de prijs naar de film Everything Everywhere All at Once waardoor het voor de tweede keer in zes jaar tijd dat een Indie (independent) film de felbegeerde Oscar mee naar huis mocht nemen. Betekent dit dat er een nieuwe beweging in opkomst is in Hollywood aan de productiekant?

Zes jaar geleden kreeg de Indie film Moonlight de prijs voor Best Picture, die doorzelfde studio werd gemaakt als Everything Everywhere All at Once. Namelijk studio A24. Als we kijken naar welke filmstudio de meeste Best Picture films heeft geproduceerd is dat Columbia Pictures (bekend van de opening waar een vrouw met een fakkel staat) met in totaal 12 winsten in de categorie. Er lijkt sprake te zijn van een grote dominantie van Columbia Pictures in deze categorie maar toch ligt dat net iets anders. “Columbia Pictures heeft eigenlijk een gekke positie. Het heeft inderdaad de meeste Best Picture winsten opgeëist alleen is het in verhouding tot de andere studio’s niet zo serieus bezig met prijzen. De studio begon namelijk met het maken van quick cash-grab films”, vertelt producer en Amerika-deskundige Manon Minetti.

Sinds de jaren negentig zijn er steeds meer zelfstandige regisseurs aan de slag gegaan als producenten voor hun eigen film. Vandaar de opkomst van Indie films. Dit was ook een beweging waardoor er meer vrije artistieke mogelijkheden waren, waardoor er ook meer films over bepaalde filmgenres werden gemaakt. “De independent films zijn uniek omdat het vaak over persoonlijke verhalen gaat met karakters die als het ware de Hollywood stereotypes doorbreken. Grote filmstudio’s spelen meestal safe door likeable characters te schrijven. Daarnaast zijn indie films veel creatiever dan studio films. Ze durven veel meer te spelen met narratieve, de structuur van de film en geven vaak andere inzichten vanuit de karakters”.

Dit jaar heeft het indie genre een mijlpaal bereikt. Door middel van successen van diverse A24 films en andere titels. Vooral het independent horrorgenre scoorde goed. De horrorfilm ‘Nope’ van Jordan Peele en ‘The Black Phone’ hebben samen een bedrag van 330 miljoen opgeleverd. Sinds de coronapandemie leek het bijna gedaan te zijn met het genre. Ook vanwege de lage budgetten waarmee indie films werken, maar de opmars daarna is goed te zien in de grafiek hierboven. In totaal heeft het genre $7 biljoen dollar verdiend dit jaar.

In conclusie is er een interessante verandering aan het plaatsvinden in de filmwereld. Steeds meer independent films duiken op en er is steeds meer vraag naar het zelfstandige genre. Of we meer indie films op de Oscars gaan zien en tussen de genomineerde van Best Picture terug gaan zien is nog de vraag. “Ik denk het wel. De groei van Indie films laat toch wel zien dat mensen sinds de coronapandemie anders naar cinema kijken. Het hoeft niet per se zo gemaakt te zijn. Het mag ook gewoon een keer wat anders”.

Dataverantwoording:

Ik heb data kunnen vinden in de database van de Oscars. Heb met al die data een hele lange lijst met alle films geturfd op basis van genre, geslacht regie en producent. Voor de genres heb ik steeds het eerste genre gekozen die achter een film vermeld stond. Vaak zijn het verschillende genres maar heb ik voor de meest springende gekozen. Enorm veel films hebben het genre Drama gekregen en daarnaast waren er ook andere genres die ik heb weggelaten omdat ze niet relevant waren voor het verhaal.

Daarnaast heb ik op externe sites data kunnen vinden over indie films van de afgelopen jaren.

Over de auteur