Steeds minder artiesten uit Nederland uitgenodigd op het festival Into The Woods

Steeds minder artiesten uit Nederland uitgenodigd op het festival Into The Woods

Bron: Pixabay

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2023/11/Goede-voor-publicatie-1.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Het festival dat jaarlijks zo’n 17 duizend bezoekers trekt en naar hun eigen zeggen het snelst verkopende festival van Nederland is, beter bekend als Into the Woods. Het is een festival dat de afgelopen jaren snel gegroeid is en het anders wilt aanpakken dan andere festivals. Zo hebben ze geen bordjes om aan te geven waar de stages zijn en zijn er veel verstopte chillplekken en extra stages. Kijkende naar de groei van het festival, is het ook interessant om te kijken naar de inclusiviteit van het festival. Omdat Into the Woods steeds internationaler bekend wordt, is er onderzoek gedaan naar de nationaliteiten van de artiesten die komen optreden. Is hierbij een verschil tussen de afgelopen drie edities?

 

 

Onderzoek

Na een data-analyse van de line-up van het festival van 2019, 2022 en 2023, zijn de nationaliteiten van alle artiesten bij elkaar opgeteld. De edities van 2020 en 2021 gingen niet door in verband met het coronavirus. Het aantal procent van de nationaliteiten per jaar zijn uitgerekend, omdat er per jaar een verschillende hoeveelheid artiesten is uitgenodigd. Deze gegevens zijn naast elkaar gelegd en in de bovenstaande grafiek is dit weergegeven. Tijdens het onderzoek is eerst de line-up per festival bekeken, om vervolgens per artiest zijn/haar nationaliteit op te zoeken. Deze gegevens zijn bij elkaar opgeteld en door middel van Excel zijn de percentages hiervan berekend. De gegevens van de nationaliteiten zijn vooral verkregen via https://ra.co/ en het geannoteerde Excel bestand is te vinden in de bijlagen.

 

 

Resultaten

Uit de resultaten is gebleken dat het festival dit jaar bijna de helft méér Duitse artiesten heeft uitgenodigd en door de jaren heen steeds minder Nederlandse artiesten uitnodigt. Een andere kleine uitschieter is het aantal artiesten uit het Verenigd Koninkrijk in 2022, wat duidelijk meer is dan de vergelijkende jaren. In totaal zijn er 20 nationaliteiten uit het onderzoek gekomen, echter is er voor het overzicht in de datavisualisatie enkel gebruik gemaakt van de zes meest voorkomende landen. De 16 landen die niet in de grafiek te vinden zijn, zijn wel in het uitgewerkte Excel bestand te zien.

Nog steeds is het een gegeven dat meer dan de helft van de artiesten op Into The Woods uit ons eigen kikkerlandje komen. Volgens de producenten van Into The Woods komt dit niet zozeer door iets concreets. “Wat we wel proberen is om artiesten met verschillende culturele achtergronden te boeken op onze festivals. Ook kan een buitenlandse artiest net wat exclusiever zijn (lees: minder vaak te zien in Nederland) dan een nationale artiest. Dit kan ook een reden zijn om een artiest wel uit het buitenland te laten komen”.

In principe maakt het hun niet uit, uit welk land een artiest komt. Al hebben nationale artiesten, of artiesten die uit landen dichtbij Nederland komen, vaak wel een lagere impact op het milieu (door de uitstoot die een internationale reis met zich mee kan brengen) en de kosten voor hen als organisatie, aangezien ze in veel gevallen de reis bekostigen.

De producenten van Into the Woods vinden de resultaten niet schrikbarend, door hun motto ook de lokale artiesten te willen steunen en een podium te willen geven. Door de internationalisering van het festival kijken ze de laatste jaren wel meer naar internationale artiesten die bekend worden. Want aan het einde van de dag wil het festival de artiesten uitnodigen die het publiek het leukst vindt.

Over de auteur