Veel verandering in het Donorregister na nieuwe wet

Veel verandering in het Donorregister na nieuwe wet

Op 1 juli 2020 ging de nieuwe Donorwet in. Dit houdt in dat als je niet expliciet een keuze maakt, wordt opgenomen in het donorregister met ‘geen bezwaar tegen registratie’. Door de wet zijn ook meer mensen hun keuze gaan invoeren. Bregje Smetsers zet zich al jaren in voor orgaandonatie. Bregje is wel erg blij met de nieuwe wet, maar volgens haar kan er nog veel meer gebeuren om mensen bewust te maken.

Toen Bregje Smetsers 21 jaar was, ging ze als verpleegkundige naar Afrika. Daar kreeg ze twee keer malaria en werd ernstig ziek. Toen Bregje weer in Nederland was, liet ze alles checken en kwamen dokters er per toeval achter dat ze de erfelijke ziekte cystenieren had. Cysten zijn holtes in de nieren gevuld met vocht. Hierdoor kunnen nieren gevaarlijk groot worden.

De eerste jaren had ze er vrijwel geen last van, maar gaandeweg Bregje ouder werd, kreeg ze een steeds grotere lever. De cysten ging ook in haar lever zitten. “Ik liep rond met een dikke buik. Mensen vroegen aan me of ik zwanger was, dat was mentaal echt ontzettend zwaar. Ik had minder kwaliteit van leven, uiteindelijk was mijn lever twaalf kilo.” Na een zware periode kreeg Bregje een nieuwe lever. “Dat was een hele dubbele periode. Ik was ontzettend ziek, daar schrik ik nog van als ik foto’s van die periode zie. Het was ook heel eenzaam. De quarantaine van vorig jaar had ik vier jaar geleden al gevoeld. Ik was zo kwetsbaar dat ik afgesloten was van de buitenwereld. Aan de andere kant is het ontzettend fijn dat je van iemand een orgaan krijgt. Daar ben ik nog steeds zo dankbaar voor.”

 

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2021/11/Grafiek-1-leeftijd-2.0.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”In de grafiek is te zien dat er grote verschillen zijn tussen leeftijdsgroepen op het gebied van registratie. Zo heeft de leeftijdsklasse 18-20 jaar het meest ‘geen bezwaar’ en hebben tachtigplussers het meest ‘geen toestemming’. ” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Inmiddels staat Bregje weer op de wachtlijst, maar dan voor een nier. Sinds de transplantatie is haar nierfunctie sterk achteruit gegaan. Haar nierfunctie lag uiteindelijk op zeven procent, dus nu zit ze aan de dialyse. Drie keer in de week ligt ze voor een paar uur in het ziekenhuis. “Het hoort nu eenmaal bij me, dus ik probeer niet te klagen. Je moet er zelf hard voor werken, maar je kan veel meer als je je waardes netjes houdt. Ik probeer vooral te kijken naar wat ik wél kan.”

Bregje is blij met de nieuwe wet, maar er kan nog veel meer gebeuren om orgaandonatie aan te moedigen. “In het begin zal je het resultaat van de nieuwe wet niet zo merken, maar ik denk dat het over een paar jaar heel normaal is om een orgaan te doneren. Wel denk ik dat artsen nog veel meer kunnen vertellen over orgaandonatie. Dat bewustzijn creëren en gesprekken erover voeren kan orgaandonatie veel normaler maken.”

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2021/11/Grafiek-2-registratie.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”In deze grafiek is de registratie te zien van de bevolking begin 2020 en de registratie op 1 juli 2021. Opvallend is dat er sinds dit jaar meer mensen toestemming hebben gegeven en ook meer mensen géén toestemming hebben gegeven voor orgaandonatie. ” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Verantwoording

Voor de data-analyse heb ik gekeken naar een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek en het Donorregister. Dit onderzoek hebben ze gedaan, naar aanleiding van de nieuwe donorwet die is ingegaan op 1 juli 2021.

De onderzoeken heb ik via Excel met het programma LocalFocus bewerkt naar twee grafieken. Vervolgens heb ik via Adobe Illustrator de grafieken bewerkt tot een datavisualisatie. Hiervoor heb ik verschillende illustraties gebruikt van flaticon.com. De illustraties zijn van de gebruikers: Freepik en Smashicons.

Over de auteur