Het is al jaren een trend dat er steeds minder koppels gaan trouwen in Nederland. Een reden hiervoor is dat samenlevingsovereenkomsten en geregistreerd partnerschap steeds populairdere opties worden. Vooral de twintigers en dertigers trouwen minder dan vroeger.
Via cijfers van het CBS is te zien dat de absolute piek van het aantal huwelijken in Nederland in 1970 lag. Ruim 123.000 koppels besloten in het huwelijksbootje te stappen. Sindsdien is er een daling ingezet, met in sommige jaren een uitzondering op de regel door een kleine stijging. In 2023 vonden nog maar iets meer dan 67.000 huwelijken plaats, maar iets meer dan de helft van 50 jaar eerder.
Sinds het CBS in 1998 het geregistreerd partnerschap is gaan bij houden is dit meer populariteit aan het winnen. Van 4.626 in 1998 naar 23.030 in 2023. Deze enorme stijging heeft natuurlijk enorm te maken met de daling van het aantal huwelijken, echter is er een veel grotere daling dan dat er stijging van de partnerschappen is.
De groep waar de grootste daling te zien is, is bij twintigers en dertigers. Bij deze groep is het aantal huwelijken in twintig jaar met ruim 20.000 per jaar gedaald. Onder deze leeftijden is ook juist de grootste stijging bij het geregistreerd partnerschap te vinden. Ook kiezen zij vaker voor een samenlevingsovereenkomst. Het CBS denkt dat dit voornamelijk te maken heeft met de onzekere financiële toekomst die deze leeftijdsgroepen hebben. Ook de stijging van de gemiddelde huizenprijs is een reden voor hen. Er is meer eigen geld nodig om samen een huis te kopen, waardoor zij dan liever kiezen om te sparen in plaats van het geven van een duur trouwfeest. Het praktische van een eigen huis kopen heeft dus de voorkeur boven het meer symbolische huwelijk.
Wil jij weten wat precies de verschillen zijn tussen het huwelijk, het geregistreerd partnerschap of de samenlevingsovereenkomst? Luister de reportage hieronder waarbij ook wordt gekeken waarom mensen voor iets anders dan het huwelijk kiezen.