Niezen, tranende ogen en een loopneus: het hooikoortsseizoen is weer begonnen en veel Nederlanders hebben hier last van. Influencer Quinty Zwaan deelde op TikTok een ‘lifehack’ om deze symptomen te verminderen. Volgens haar zou elke dag een theelepel honing eten van een lokale imker helpen tegen hooikoorts, omdat je hierdoor antistoffen aanmaakt tegen pollen in je omgeving. Maar klopt deze bewering?
Deze factcheck is uitgevoerd met de beschikbare informatie op de datum van publicatie.
Quinty Zwaan vroeg haar volgers een jaar geleden naar tips tegen hooikoorts en iemand reageerde met de honing-tip. Het idee achter de tip is dat er kleine hoeveelheden pollen uit de omgeving in de honing zit. Hierdoor zou je lichaam langzaam wennen aan deze pollen, waardoor je minder heftig last zou hebben van hooikoorts. Dit lijkt op immunotherapie, een manier om het afweersysteem te versterken door kleine hoeveelheden allergenen.
Wat zegt de expert?
Volgens Letty de Weger, onderzoeker bij het Leiden Universitair Medisch Centrum en expert op gebied van pollen en hooikoorts, klopt deze tip echter niet. ‘Het klinkt logisch, maar eigenlijk is het fout’, zegt de Weger.
De Weger legt uit dat pollen in honing alleen afkomstig zijn van bloemen. Bijen verzamelen deze namelijk uit de bloem en nemen het mee naar de bijenkorf. Deze pollen komen dan ook uiteindelijk terecht in de lokale honing. ‘Met de pollen die in de honing zitten komen wij nauwelijks in contact. Dus dat zijn niet de pollen waar we allergisch voor worden’, legt ze uit. Mensen die last hebben van hooikoorts reageren namelijk vooral op pollen van bijvoorbeeld grassen, bomen of bijvoet. Deze pollen verspreiden zich in grote hoeveelheden door de lucht en komen zo in contact met ogen en luchtwegen.
Placebo-effect
Er zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de mogelijke effecten van honing op hooikoorts, maar de resultaten zijn niet overtuigend. In een Fins onderzoek uit 2010 werden er twee groepen met elkaar vergeleken: de ene groep at berkenpollenhoning en de ander at normale honing. Beide groepen gaven klachtenvermindering, de verschillen tussen beiden waren klein. Het onderzoek was echter gehouden met een kleine groep mensen, die allemaal een verschil merkte, ongeacht het berkenpollenhoning of normale honing was. Er werd in het onderzoek besproken dat een placebo-effect de verklaring kon zijn, waardoor dit werd gezien als een voorlopig onderzoek.
Een ander onderzoek bevat een systematische review van twee andere onderzoeken over honing en hooikoorts. De onderzoeken komen uit 2002 en 2013 en geven beiden dan ook een tegenstrijdig resultaat. Bij de een is er wel sprake van verbetering, maar de ander zegt geen effect te merken van het nuttigen van honing om hooikoorts te verlichten. Het overkoepelende onderzoek duidt dan ook dat beide onderzoeken, naast het feit dat ze tegenstrijdig zijn, laag tot matig zijn en dat er meer onderzoek nodig is om conclusies te trekken of honing wel of niet helpt.
Conclusie
Er is geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat het eten van honing van een lokale imker helpt tegen hooikoorts. De pollen in de honing komen uit bloemen, terwijl hooikoorts voornamelijk wordt veroorzaakt door pollen van onder andere grassen en bomen. Hooikoortsexeprt Letty de Weger geeft aan dat het eten van honing geen effect heeft op klachten van hooikoorts.
Ook zijn de resultaten van de onderzoeken niet overtuigend genoeg om de ander genoemde informatie te ontkrachten. Er wordt ook gesproken van een placebo-effect, dus zijn de onderzoeken niet betrouwbaar genoeg.
We kunnen dus stellen dat het eten van honing van een lokale imker niet helpt tegen hooikoorts. De bewering is dus onjuist.
Bronnen
-
Asha’ari, Z. A., Ahmad, M. Z., Jihan, W. S., Che, C. M., & Leman, I. (2013). Ingestion of honey improves the symptoms of allergic rhinitis: Evidence from a randomized placebo-controlled trial in the East coast of Peninsular Malaysia. Annals of Saudi Medicine, 33(5), 469–475. https://doi.org/10.5144/0256-4947.2013.469
-
Leids Universitair Medisch Centrum. (z.d.). Pollen en hooikoorts. Geraadpleegd op 20 maart 2025, van https://www.lumc.nl/patientenzorg/specialistische-centra/hart-long-centrum/voor-patienten/pollen-en-hooikoorts/
-
Newman, T. J. (2014). Local, unpasteurized honey as a treatment for allergic rhinitis: A systematic review. Pacific University CommonKnowledge. https://core.ac.uk/download/pdf/48853226.pdf
-
Rajani, M., & Chatterjee, S. (2011). Effect of ingestion of honey on symptoms of rhinoconjunctivitis. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 106(2), 171–178. https://doi.org/10.1016/j.anai.2010.11.016
-
Saarinen, K., Jantunen, J., & Haahtela, T. (2010). Birch pollen honey for birch pollen allergy – A randomized controlled pilot study. International Archives of Allergy and Immunology, 155(2), 160–166. https://doi.org/10.1159/000319821