In Servië groeit het verzet tegen de regering van Aleksandar Vučić. Vorige week kwamen honderdduizenden demonstranten bijeen in Belgrado om te protesteren tegen corruptie en machtsmisbruik binnen de overheid. Dit is een van de grootste protestbewegingen in jaren en een direct gevolg van het diepe wantrouwen dat onder de Servische bevolking leeft. De vraag is: hoe beïnvloedt dit wantrouwen de positie van de regering?
De recente protesten onder de Servische bevolking hebben al geleid tot de aftreden van premier Miloš Vučević, twee ministers en de burgemeester van Novi Sad. Deze veranderingen in de politieke leiding zijn een reactie op de groeiende onvrede. Echter, de demonstraties blijven voorlopig doorgaan, wat aangeeft dat de bevolking nog steeds niet tevreden is en verdere veranderingen eist.
Journalist en Balkanexpert Marjolein Koster schetst een zorgwekkend beeld van de politieke situatie in Servië: ‘De politiek in Servië draait heel erg rondom één persoon, Aleksandar Vučić. Hij trekt alle macht naar zich toe, wat resulteert in een corrupte politiek waarin vrijheden steeds verder beperkt worden.’ Het gebrek aan transparantie en democratische controle heeft ertoe geleid dat steeds meer Serviërs hun vertrouwen in de overheid verliezen en massaal de straat op gaan.
Dat wantrouwen werd opnieuw aangewakkerd na de instorting van een stationsluifel in Novi Sad, een gebeurtenis die symbool staat voor de bredere corruptie in het land. ‘Als je niet eens meer veilig op je trein kan wachten zonder dat je weet of je leven zeker is, zorgt dat natuurlijk voor wantrouwen,’ zegt Koster.
Toch lijkt de regering niet van plan om iets te doen met de feedback van de bevolking. Er zou zelfs een geluidskanon ingezet zijn tijdens de demonstraties, maakte NU.nl bekend. Ondertussen hebben al meer dan 590.000 mensen een petitie getekend voor een onderzoek naar het mogelijke gebruik van een geluidskanon tijdens de protesten in Belgrado. Aleksandar Vučić ontkent het gebruik van het kanon. Hij noemde het verhaal eerder deze week ‘een walgelijke leugen’, die de vernietiging van het land als doel zou hebben
Maar of deze ‘tactieken’ het protest echt kunnen stoppen, is onzeker.
Hoe langer het wantrouwen aanhoudt, hoe groter de druk op de regering wordt. Als Vučić geen vertrouwen meer terugwint, kan dit uiteindelijk de stabiliteit van zijn machtspositie bedreigen.
Luister hier naar de reportage waarin Servisch journalist Stefan Kosanović en demonstrant Lena Darijević vertellen over de demonstraties:
Verantwoording gebruikte media:
Deze foto is gemaakt door Stefan Kosanović, een Servische journalist van KRIK. Ik heb via e-mail toestemming ontvangen om zijn audiofragmenten en deze foto te gebruiken voor dit item. De afbeelding illustreert de demonstratie dat vorige week plaatsvond in Belgrado.