Factcheck: Baking soda is NIET de beste deodorant

Factcheck: Baking soda is NIET de beste deodorant

'Normale' deodorant wordt opgespoten | Beeld: Annebelle van Nieuwenhoven

“Baking soda is dé beste deodorant”, beweert holistisch gezondheidsdeskundige Mike Verest op woensdag 19 maart 2025 op zijn Instagram account @leefbewustnederland. Senior onderzoeker huidmicrobioom Chris Callewaert, gespecialiseerd in huidgezondheid en lichaamsgeur, ontkracht deze claim. Hij zegt dat het een goede kortetermijnoplossing is, maar niet voor lange termijn.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

 

Herkomst claim
Op dit account promoot Mike holistische gezondheid, zelfheling en levensgeluk. Hij deelt daar tips, beveelt producten aan en verkoopt ook zijn eigen items, zoals HHC-olie en supplementen.

In een Instagram-reel zegt hij dat hij talloze producten heeft geprobeerd, maar steeds terugkomt op baking soda. Volgens hem is het goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en houdt het je de hele dag fris. Hij noemt het de beste deodorant, omdat het vrij is van schadelijke chemicaliën en synthetische geuren—puur natuur! Krijg je uitslag? Dan, zegt hij, wrijf je gewoon te hard. Mike Verest heeft niet op tijd gereageerd om reactie te geven op dit artikel.

 

Voordelen en nadelen
Senior onderzoeker huidmicrobioom aan de Universiteit Gent, ook wel Dr. Armpit genoemd, Chris Callewaert, vertelt over de functie van baking soda als deodorant. Hij stelt dat het een goede korte termijn oplossing is, maar niet geschikt is voor langdurig gebruik: ‘Langdurig gebruik van baking soda als deodorant kan de pH-waarde van de okselhuid veranderen. Normaal gesproken is de huid licht zuur, met een pH tussen 5,5 en 6, wat helpt om een gezond microbioom in stand te houden en geurtjes te voorkomen. Baking soda heeft een pH van 8-9 en verhoogt de pH van de huid, waardoor bacteriën zich anders kunnen gedragen. Dit kan op de lange termijn de natuurlijke balans verstoren en mogelijk juist voor meer ongewenste geurtjes zorgen.’ Maar waarom gebruiken mensen dan baking soda als deodorant? ‘Mensen gebruiken baking soda als deodorant, omdat het geurtjes helpt neutraliseren. Zweet zelf heeft geen geur, maar bacteriën op de huid breken het af, wat een zweetlucht veroorzaakt. Baking soda heeft een alkalische pH (ongeveer 8-9), waardoor het de zure omgeving op de huid verandert en bacteriën minder goed kunnen groeien. Hierdoor kan het helpen om lichaamsgeur te verminderen.’, vertelt Callewaert. 

Mike Verest zegt in zijn video dat als je uitslag krijgt, je gewoon te hard wrijft. Chris Callewaert zegt dat dit niet komt door hoe hard je wrijft, maar door de concentratie van de stof: ‘Je krijgt geen uitslag door baking soda als je te hard wrijft. Baking soda is een sterk product, het gaat om de concentratie ervan, hoe lang het op je huid blijft en hoe gevoelig je ervoor bent. Als je vaak baking soda als deodorant gebruikt, kan dit zorgen voor huidirritatie en een rode, jeukerige huid’ 

 

Deodorant en baking soda
In westerse samenlevingen gebruiken mensen veel deodorants en antiperspiranten om lichaamsgeur te verminderen en zweten tegen te gaan. Een stinkende okselgeur ontstaat door de interactie tussen zweet en bacteriën op de huid. Deodorant maskeert deze geur en remt bacteriegroei, terwijl antiperspirant de zweetproductie vermindert door de zweetklieren te blokkeren. Maar wat doen deze producten eigenlijk met je lichaam?

Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat beide producten de bacteriegemeenschap in de oksel beïnvloeden. Antiperspiranten zorgen voor een toename van Actinobacteria, waaronder Corynebacterium, een bacteriesoort die juist geuren veroorzaakt. Dit kan betekenen dat langdurig gebruik uiteindelijk de geurproductie beïnvloedt. Deodorants hadden een minder uitgesproken effect en de veranderingen verschilden per persoon. 

Baking soda staat vooral bekend als rijsmiddel voor het bakken van koekjes of taart, maar tegenwoordig wordt baking soda voor meer doeleinden gebruikt. Naast deodorant gebruiken mensen het ook weleens als tandpasta of in bad. Als tandpasta heeft baking soda een mild schurend effect, waardoor het kan helpen bij het verwijderen van vlekken en het witter maken van tanden.  Uit onderzoek van Journal of the American Academy of Dermatology blijkt dat baking soda in bad wordt gebruikt omdat het de pH-waarde van het water verhoogt, wat kan helpen bij het exfoliëren van dode huidcellen en het verzachten van de huid. 

Baking soda heeft een pH van ongeveer 9, wat het mild alkalisch maakt. Het toevoegen van baking soda aan water verhoogt de pH, wat kan helpen bij het exfoliëren van de huid, maar het kan ook de natuurlijke zuurgraad van de huid verstoren als het te vaak of in te hoge concentraties wordt gebruikt. 

 

Conclusie en eindoordeel
Baking soda kan op korte termijn effectief zijn als deodorant, omdat het geurtjes neutraliseert en bacteriegroei remt. Echter, door de hoge pH-waarde, verstoort het bij langdurig gebruik de natuurlijke zuurgraad van de huid. Dit kan leiden tot irritatie en juist meer nare geurtjes. Hoewel het een veelgebruikte en betaalbare optie is, is baking soda daarom niet de beste deodorant die je kunt gebruiken. 

 

Over de auteur

Annebelle van Nieuwenhoven Helbach

Annebelle van Nieuwenhoven (2006), geboren in Amsterdam en woonachtig in Den Haag. Ze studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Door haar residentie in hartje Den Haag is Annebelle altijd bekend met alle recente politieke gebeurtenissen. Dit is dus ook iets wat haar zeer interesseert. Ze overweegt om te werken bij een radioprogramma/podcast, maar ze zou het ook geweldig vinden om artikelen te schrijven over onderwerpen waar haar passie ligt, zoals mode, kunst of muziek. Annebelle hecht groot belang aan het verspreiden van informatie en wil graag een bijdrage leveren aan het zorgen dat iedereen in het land op de hoogte is van de actuele gebeurtenissen.