Hoe sociale media ons eetgedrag beïnvloeden

Hoe sociale media ons eetgedrag beïnvloeden

Op sociale media staan veel recepten en tips over gezond eten. Foto: Stijn Saman

Met video’s en foto’s op sociale media die er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien, bepalen voedsel-influencers steeds vaker wat er in onze keukens belandt. Maar is dat positief? Onderzoek van de Universiteit van Tilburg suggereert van wel. Het blijkt namelijk dat wanneer populaire influencers gezonde producten promoten, consumenten eerder geneigd zijn om zelf ook gezondere keuzes te maken. Toch klinkt er ook kritiek op deze ontwikkeling. 

Volgens het Leids Universitair Medisch Centrum kent de trend namelijk ook een keerzijde. Uit onderzoek blijkt dat sociale media nadelige effecten kunnen hebben op mensen die worstelen met hun eetgedrag. Het constante vergelijken met ogenschijnlijk ‘perfecte’ lichamen of strikte ‘superfood’-diëten kan de mentale gezondheid onder druk zetten. De grens tussen inspirerend en schadelijk is volgens het LUMC dun. 

Ook rondom verstoorde eetgewoonten vormen zich gemeenschappen op sociale media. De NOS belichtte eerder hoe mensen die hersteld zijn van een eetstoornis tips geven aan mensen die nog in herstel zijn. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van zogenoemde ‘neem samen met mij een hap’-video’s. Waar content over gezonde voeding bij de één een positief effect heeft, kan dit bij een ander juist averechts werken. 

Hoe kijken voedsel-influencers hier zelf tegenaan? Voelen zij een verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun volgers? Voedsel-influencer Sara Verwoerd, bekend van haar TikTok-video’s en YouTube-kanaal, benadrukt het belang van balans: “Ik maak voornamelijk video’s over gezonde voeding, maar ik houd ook superveel van gezelligheid met vrienden, lekker eten en shoppen!” Daarmee laat ze zien dat genieten van eten en sociale activiteiten volgens haar hand in hand kan gaan met een gezonde levensstijl. 

Daarnaast deelt Sara haar persoonlijke beweegredenen om over voeding te posten. Ze geeft aan dat ze streeft naar het creëren van een positieve relatie met eten en het vermijden van strikte dieetregels. Haar doel is om haar volgers te inspireren tot een gebalanceerde en gezonde levensstijl — zonder obsessie over calorieën of voedingswaarden. 

 

Luister hieronder naar voedsel-influencers Soraya Riem en Coco Brocades, die uitleggen waarom zij er wel of juist niet voor kiezen om te vermelden hoe gezond hun recepten zijn: 

 

Over de auteur