Protesten en pers onder druk: Turkije wankelt na arrestatie İmamoğlu

Protesten en pers onder druk: Turkije wankelt na arrestatie İmamoğlu

Deelnemers aan een protest op het Beursplein in Amsterdam tegen de arrestatie van de burgemeester van Istanbul en presidentskandidaat Ekrem Imamoglu. | Bron: ANP / Frank de Roo

Voormalig burgemeester van Istanboel, Ekrem İmamoğlu zit nog steeds vast. Hij werd op woensdagochtend 19 maart gearresteerd op verdenking van corruptie. İmamoğlu is een belangrijke tegenstander van de huidige president Erdoğan. İmamoğlu’s aanhangers zijn ervan overtuigd dat het om een politiek gemotiveerde actie gaat. 

Protesten
Deze arrestatie heeft geleid tot veel massaprotesten. Bij deze protesten zijn duizenden mensen aanwezig. Er wordt vooral gedemonstreerd in de grote steden, zoals Istanboel en Izmir. De regering van Erdoğan treedt hard op tegen de protesten. Volgens de NOS zwaaiden de aanwezigen met Turkse vlaggen en werd er met spandoeken met de tekst “Vrijheid voor İmamoğlu” gezwaaid. In Nederland is er op 22 maart in Amsterdam ook geprotesteerd. Op 29 maart gebeurde dit ook op het Malieveld in Den Haag.

Persvrijheid
De arrestatie heeft voor veel ophef gezorgd, ook in de media. Verschillende journalisten zijn naar Turkije gereisd om verslag te doen, maar dat gaat niet zonder gevolgen. Op woensdag 26 maart werd BBC-journalist Mark Lowen volgens het ANP uit zijn hotelkamer gehaald en 17 uur lang vastgehouden. Een dag later werd ook de Zweedse journalist Joakim Medin na aankomst in Turkije meegenomen voor verhoor.

Journalist Cevahir Varan van Bureau Buitenland, die zich specialiseert in de actuele situatie in Turkije, zegt dat dit soort gebeurtenissen niet ongebruikelijk zijn voor het land. ‘Persvrijheid is een behoorlijk problematisch onderwerp geworden in Turkije. Sinds de arrestatie van İmamoğlu zijn veel journalisten opgepakt. Inmiddels zijn er ook weer veel vrijgelaten, maar je geeft natuurlijk wel een signaal af als je vooral journalisten arresteert die kritisch zijn op de gevestigde orde,’ vertelt hij. Cevahir legt uit dat de Turkse media sterk gepolariseerd zijn: ‘Aan de ene kant heb je nieuwszenders en kranten die gelieerd zijn aan de regering. Daar tegenover staan media die de oppositie steunen: zij zijn juist kritisch op Erdoğan en zijn beleid. Maar de druk op persvrijheid speelde al langer, ook vóór de arrestatie. In Turkije kun je als journalist snel zwartgemaakt worden.’

Op dinsdag 18 maart werd het universiteitsdiploma van İmamoğlu onwettig verklaard. De Universiteit van Istanboel heeft dit besloten vanwege “onvolkomenheden”. Zonder universiteitsdiploma kan je in Turkije niet meedoen aan de presidentsverkiezingen.

 

Luister hier naar de audioreportage over Turgay, een Turkse student die deelnam aan de massaprotesten in Istanbul. Universitair docent Turkish Studies Petra de Bruijn geeft daarnaast inzicht in waarom veel mensen president Erdoğan blijven steunen. Je hoort in deze productie een fragment van een speech gegeven door president Erdoğan. Het fragment komt uit deze toespraak. 

Over de auteur

Annebelle van Nieuwenhoven Helbach

Annebelle van Nieuwenhoven (2006), geboren in Amsterdam en woonachtig in Den Haag. Ze studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Door haar residentie in hartje Den Haag is Annebelle altijd bekend met alle recente politieke gebeurtenissen. Dit is dus ook iets wat haar zeer interesseert. Ze overweegt om te werken bij een radioprogramma/podcast, maar ze zou het ook geweldig vinden om artikelen te schrijven over onderwerpen waar haar passie ligt, zoals mode, kunst of muziek. Annebelle hecht groot belang aan het verspreiden van informatie en wil graag een bijdrage leveren aan het zorgen dat iedereen in het land op de hoogte is van de actuele gebeurtenissen.