Steeds meer Amerikaanse expats kiezen ervoor om niet terug te keren naar de Verenigde Staten. De politieke verdeeldheid, het beleid onder president Donald Trump en zorgen over sociale rechtvaardigheid en klimaatverandering hebben velen ertoe aangezet om hun toekomst elders te zoeken. Europa, met zijn diverse culturen en stabielere sociale systemen, is voor velen een aantrekkelijk alternatief geworden. Maar hoe zit het met de regelgeving?
Een artikel van The Atlantic, met de titel “Americans Are Buying an Escape Plan”, beschrijft hoe steeds meer Amerikanen serieus overwegen om zich voorgoed in Europa te vestigen. Niet alleen omdat ze politiek vervreemd zijn geraakt van hun thuisland, maar ook omdat het leven in landen als Portugal, Spanje of Italië simpelweg prettiger voelt. Betaalbare zorg, minder stress, en een betere balans tussen werk en privé spelen daarbij een grote rol. Voor sommigen is die keuze ook een stil statement: door niet terug te keren, maken ze duidelijk dat ze het anders willen – en kunnen.
Regelgeving
Amerikaanse burgers mogen zonder visum tot 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in het Schengengebied verblijven, dat 29 Europese landen omvat Migration and Home Affairs. Voor een langer verblijf is een nationaal langetermijnvisum of een verblijfsvergunning vereist. Deze visa worden meestal afgegeven voor een periode van drie maanden tot een jaar en kunnen worden verlengd.
Er zijn verschillende visumopties beschikbaar voor Amerikaanse expats die in Europa willen blijven:
- Werkvisa: Voor degenen die een baan hebben bij een Europees bedrijf.
- Zelfstandigenvisa: Voor freelancers of ondernemers die hun eigen bedrijf willen starten.
- Digitale nomadenvisa: Landen zoals Italië en Spanje bieden visa aan voor remote workers die voor een buitenlands bedrijf werken .
Permanente vestiging in Europa
Om permanent in Europa te blijven, moeten Amerikaanse expats vaak eerst een tijdelijke verblijfsvergunning verkrijgen en vervolgens, na een bepaalde periode, een aanvraag indienen voor permanente verblijfsstatus. De specifieke vereisten variëren per land, maar omvatten doorgaans een stabiel inkomen, ziektekostenverzekering en bewijs van integratie, zoals taalvaardigheid en kennis van de lokale cultuur.
Voor veel Amerikaanse expats is Europa niet slechts een tijdelijke ontsnapping, maar een bewuste keuze voor een nieuwe toekomst. Met de juiste voorbereiding en naleving van de lokale regelgeving kunnen zij een duurzaam en vervullend leven opbouwen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Wil je meer zien?
In de reportage hieronder spreekt verslaggever Mels Kee met Amerikaan en Hoogleraar Nederlandse geschiedenis James Kennedy en twee expats over de redenen en de gevolgen van deze ontwikkeling.
Links naar gebruikte video’s: