Het Britse National Audit Office bracht begin dit jaar een kritisch rapport uit over hoe de overheid omgaat met geweld tegen vrouwen en meisjes. Uit het rapport blijkt dat dit soort geweld een steeds groter probleem vormt binnen de samenleving in het Verenigd Koninkrijk.
In 2022 introduceerde de overheid een zogenoemd ‘Domestic Abuse Plan’. Toch blijkt uit het rapport dat dit plan zijn doel grotendeels heeft gemist. Ondanks de oprichting van meerdere organisaties die zich met het probleem bezighouden, lukt het het ministerie van Binnenlandse Zaken niet om een effectief en samenhangend beleid neer te zetten. Yvette Cooper, destijds minister van Binnenlandse Zaken in 2021, pleitte er zelfs voor om vrouwenhaat voortaan te behandelen als een vorm van extremisme.
Gendergerelateerd geweld
De cijfers liegen er niet om: minstens één op de twaalf vrouwen in Engeland en Wales krijgt jaarlijks te maken met gendergerelateerd geweld. Volgens data van Statista was er in 2021/2022 een duidelijke piek in het aantal verkrachtingen, een aantal dat sindsdien wel iets is afgenomen, maar nooit terugkeerde naar het niveau van de jaren ervoor.
De aanpak
De vraag is dan ook: wat moet er gebeuren om dit probleem écht aan te pakken? Het rapport wijst op het belang van sterk leiderschap binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ambitie om geweld tegen vrouwen te halveren binnen tien jaar vereist niet alleen daadkracht, maar ook betere samenwerking tussen overheidsinstanties als onderwijs, gezondheidszorg, justitie en sociale diensten.
Toch is beleid alleen niet genoeg. Evaluatie en controle zijn minstens zo belangrijk. Organisaties zoals Women’s Aid, Centre for Women’s Justice en de Victim’s Commissioner luiden de noodklok over gebrekkig toezicht. Ze signaleren onder andere een gebrek aan heldere definities, tekortschietende meetmethoden, falend optreden van politie en justitie, en onvoldoende middelen om verandering teweeg te brengen.
Manosphere
Maar kan de overheid dit probleem wel alleen oplossen? Eerder dit jaar verscheen de Britse serie Adolescence, over de opkomst van de zogenoemde manosphere: onlinegemeenschappen waarin mannelijkheid wordt besproken op een manier die vaak vrouwonvriendelijk is. De serie bracht de impact van deze onlinecultuur op jongeren aan het licht en zorgde niet alleen in het VK, maar wereldwijd voor discussie. Premier Keir Starmer riep inmiddels op om de serie te tonen op middelbare scholen. Volgens hem is het essentieel dat jongeren leren over dit snelgroeiende sociale probleem. Netflix heeft de serie inmiddels gratis beschikbaar gesteld voor alle scholen in het Verenigd Koninkrijk.
Luister de audioreportage over de impact van manosphere op scholen onder jongeren in het Verenigd Koninkrijk: