Het eerste Leids Universiteitsgebouw vernoemd naar een vrouw

Het eerste Leids Universiteitsgebouw vernoemd naar een vrouw

Bron: Monique Shaw en Eva Bloem via Leids Universiteit

Voor het eerst vernoemd de Universiteit in Leiden een gebouw naar een vrouwelijke wetenschapper. Het gebouw de faculteit Geesteswetenschappen is vernoemd naar de vrouwelijke egyptoloog Herta Mohr die onder andere onderzoek heeft gedaan naar de Mastaba-kapel van Hetepherachty in het Rijksmuseum van Oudheden.

Het Leids Universiteitsgebouw dat recent is geopend en vernoemd naar Herta Mohr is een belangrijk symbool om meer publieke plekken en gebouwen te vernoemen naar vrouwen. De trend is niet alleen zichtbaar in Leiden, maar ook in andere steden zoals Amsterdam, waar het merendeel van de nieuwe straatnamen de laatste jaren naar vrouwen of personen met een migratieachtergrond zijn vernoemd. Dit wordt gezien als een poging om de ongelijkheid in representatie van historische figuren aan te pakken, blijkt uit een artikel van het Parool.

Herta Mohr, naar wie het gebouw is vernoemd, was een vooraanstaande vrouwelijke wetenschapper. De vernoeming van gebouwen en straten is een is een manier om de bijdragen van vrouwen in het verleden te eren en zichtbaar te maken. Decaan Mark Rutgers van faculteit Geesteswetenschappen, geeft aan dat ze dit nieuwe universiteitsgebouw naar een vrouw wilde noemen. ‘We hebben een verkiezing gehouden onder de medewerkers die alleen uit vrouwen namen konden kiezen, daar is Herta Mohr uitgekomen.’

Ook in andere Nederlandse steden groeit het bewustzijn over het benoemen  in de openbare ruimte, wat onder andere wordt gedreven door maatschappelijke bewegingen die streven naar meer diversiteit en gelijkheid. Het vernoemen van het Leidse universiteitsgebouw naar Herta Mohr is iets lokaals maar wat in Nederland steeds meer gaat gebeuren.

Om meer te weten te komen over Herta Mohr, de vrouw naar wie het Universiteitsgebouw is vernoemd kun je de reportage kijken. Verslaggever Mies Vesseur sprak onder andere met decaan Mark Rutger over het vernoemen van het Herta Mohr gebouw. Ook ging ze langs in het Rijksmuseum van Oudheden waar ze sprak met conservator van de collectie Egypte en Nubië Daniel Soliman. En egyptoloog Nicky van de Beek die zelf een heel onderzoek heeft gedaan naar Herta Mohr.

In de Talkshow van Spotlight was Nuhamin Valk van de organisatie Feminer te gast. Zij kwam vertellen over de aanleiding van het vernoemen van het universiteitsgebouw naar een vrouw. En ook hadden ze het over Wereldmeisjesdag waarop aandacht wordt gevraagd voor de positie van meisjes.

Over de auteur

Mies Vesseur

Hoi, ik ben Mies Vesseur (2004) en ik woon in Haarlem. Ik ben tweedejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Door mijn stage bij het Haarlems dagblad is mijn interesse voor journalistiek groot geworden. Wat ik leuk vind aan de journalistiek zijn de verhalen achter mensen, iedereen heeft er wel een en ze zijn allemaal uniek. Verder ben ik nieuwsgierig, vrolijk en iemand die alle kneepjes uit het journalistieke vak wil leren. Wil je contact met mij opnemen? Stuur mij een mailtje naar mies.vesseur@student.hu.nl