Factcheck: Vermindert 30 minuten huishoudelijke klusjes per dag de kans op vroegtijdig overlijden met 28 procent?

Factcheck: Vermindert 30 minuten huishoudelijke klusjes per dag de kans op vroegtijdig overlijden met 28 procent?

Foto: Pieter Dhuyvetter

Men’s Health magazine claimde in hun artikel van 26 september dat dertig minuten aan huishoudelijke klusjes de kans op vroegtijdig overlijden wel met 28 procent vermindert. Deze claim is deels wel en deels niet waar, het is inderdaad zo dat huishoudelijke klusjes helpen voor beweging, echter dat het precies voor 28 procent zorgt en dat het net zoveel doet als sporten, daar is te weinig onderzoek naar gedaan om dat volmondig te kunnen bevestigen.

Lichamelijke beweging

De WHO (World Health Organisation) beveelt mensen aan om minstens 150 minuten per week fysieke activiteit uit te voeren. Dit komt neer op iets meer dan twintig minuten per dag. Huishoudelijke taken als stofzuigen, dweilen, tuinieren vallen allemaal onder fysieke activiteiten, al is het wel van matige intensiteit, echter valt wandelen ook onder deze intensiteit.
Verder wordt fysieke activiteit al langer aangekaart als een belangrijke factor voor het verlagen van de kans op vroegtijdig overlijden. Een grootschalig onderzoek, gepubliceerd in The Lanclet toon aan dat regelmatig bewegen het risico met 20 tot 30 procent kans verkleind. Hierin worden ook de huishoudelijke klusjes genoemd als vorm van beweging. 

Dragen de klusjes bij?
Kirsten de Klein, manager team beweeggedrag namens het kenniscentrum sport en bewegen, geeft aan dat de klusjes weldegelijk in je voordeel werken. “Regelmatige beweging is erg gezond voor het lichaam, echter in de huidige maatschappij is het soms voor mensen heel lastig om aan die 20 tot 30 minuten per dag te komen. Red jij dit niet, omdat je huishoudelijke klusjes moet doen, dan is dit veel gezonder dan op de bank liggen. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam gestimuleerd wordt, waardoor het hetzelfde effect kan hebben als sporten of wandelen. “, aldus De Klein. 

Verder vertelt De Klein dat de vele onderzoeken over dit onderwerp wel vaker een beetje van elkaar kunnen afwijken. “Er wordt veel onderzoek gedaan en veel onderzoeken nemen net weer andere maatstaven, daarbij verschilt dan soms wat valt onder matige of lichte inspanning en wat niet, daarom zit er verschil in de uitkomsten en valt daarom over het algemeen de conclusie op 20 tot 30 procent voordeel dat het kan hebben.” Het is dus sowieso goed om te bewegen en het huis schoon te maken, anders zorgt het wel voor mentale rust.”, sluit De Klein het interview met een figuurlijke knipoog af. 

Conclusie

De claim dat 30 minuten aan huishoudelijke taakjes dus ervoor zorgt dat jij 28 procent minder kans op vroegtijdig overlijden hebt is dus niet helemaal juist. Het klopt grotendeels vergeleken met de andere onderzoeken, alleen om er een precies percentage aan te hangen, dat is niet mogelijk. De intensiteit van de klusjes en de algehele gezondheid van de persoon spelen hierin ook een grote rol. De claim is dus wel deels correct, echter net niet helemaal, omdat er te veel rekening moet worden gehouden met andere variabelen. De vraag blijft hierdoor in ieder geval hoeveel het precies helpt, maar het kan geen kwaad om af en toe eens de ramen te gaan lappen of de woonkamer te gaan stofzuigen.

Bronnen:

Men’s Health – artikel 26 september

The Lancelet – onderzoek naar gezondheidsreden van sport

WHO – de aanbeveling betreft bewegen

Kenniscentrum – Kirsten de Klein

 

 

Over de auteur

Pieter Dhuyvetter

Pieter Dhuyvetter (1998) is een beginnend student bij de School van Journalistiek. Deze geboren en getogen Amsterdammer wil zich ontwikkelen als journalist op het gebied van sportjournalistiek en het maken van documentaires en reportages. Verder kan je hem vaak in de avonden vinden als barman bij Café Thuys.