Het conflict in het Midden-Oosten, en specifiek tussen Israël en Hamas, escaleerde op 7 oktober 2023, toen Hamas, de militante groepering die de Gazastrook bestuurt, een grootschalige aanval uitvoerde op Israël. Deze aanval begon met een massale raketbeschieting en een invasie waarbij honderden Hamas-strijders Israël binnenvielen. Ze vielen steden en dorpen aan in het zuiden van Israël, waarbij honderden burgers en soldaten werden gedood en een groot aantal mensen werd ontvoerd.
In de uitzending van Goedemorgen Nederland, werd het conflict besproken waarbij presentatrice Welmoed Sijtsma vertelt in de uitzending van 7 oktober dat de meldingen van antisemitisme met 50% is toegenomen sinds vorig jaar. Deze cijfers komen bij het meldpunt meld.online discriminatie vandaan. Maar klopt die 50% wel?
Antisemitisme in beeld
Hedendaags blijft de Joodse gemeenschap veel last hebben van dit antisemitisme, bij meld.online discriminatie zijn recent nieuwe cijfers naar buiten gekomen waaruit blijkt dat er een stijging van 48% ten opzichte van vorig jaar is op het gebied van meldingen van antisemitisme. Volgens meld.online discriminatie komt dit mede door het Midden-Oosten conflict, waarbij deze meldingen ontstaan uit vooral tweets die worden gepubliceerd. Daarnaast zijn er veel social-media accounts die haat verspreiden, waardoor de joden zich meer bedreigd voelen, aldus Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding Eddo Verdoner. De bedrijven achter deze accounts verdienen hier veel geld mee vanwege de vele clicks die deze controversiële content krijgt.
Sinds het begin van het conflict in het Midden-Oosten blijft dit een veel besproken onderwerp. Op nieuwssites en in talkshows blijft het uitgebreid besproken worden. Antisemitisme is een vorm van vooroordeel en haat tegen Joodse mensen. Het heeft diepe historische, sociale en culturele wortels en heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld in verschillende vormen. Het is gebaseerd op valse en negatieve stereotypen over Joden en de Joodse religie, en heeft vaak geleid tot discriminatie, vervolging en geweld tegen Joodse mensen. Antisemitisme heeft zijn oorsprong in het anti-Judaïsme van de oudheid en het vroege christendom. Veel stereotypen en complottheorieën over Joden kunnen worden teruggevoerd op vroege en middeleeuwse christelijke leer en praktijken.
Het idee dat christendom de joodse religie had vervangen en dat Joden niet langer Gods uitverkoren volk waren, heeft eeuwenlang bijgedragen aan het wantrouwen en de vijandigheid tegenover Joden. Naast religieuze vooroordelen zijn er ook seculiere (niet-religieuse) vooroordelen over Joden. Negatieve economische, nationalistische en racistische ideeën en overtuigingen over Joden zijn in de loop van de eeuwen in Europa ontstaan. Deze seculiere vooroordelen en haat zijn voortgekomen uit de positie van Joden als een minderheid in Europa’s overwegend christelijke samenlevingen.
Conclusie
Wat Welmoed in de uitzending noemt, is niet correct. Ze rond af naar boven zonder erbij te vermelden dat het bijna 50% is gestegen. Hierdoor kan de indruk worden gemaakt dat ze het onderwerp groter wilt maken dan dat het is. Het klopt dus niet wat ze zegt in de uitzending.
Bronnen:
Meld.online discriminatie, https://meld.onlinediscriminatie.nl/
Publicatie in het AD, https://www.ad.nl/binnenland/antisemitisme-laait-op-joodse-mensen-geven-soms-andere-naam-op-bij-bestellen~aad84024/
Publicatie in het Parool, https://www.parool.nl/nederland/toename-van-antisemitisme-op-straat-en-online-alle-reden-om-alert-te-zijn~bad84024/