De problemen met vroegtijdig schoolverlaters houden aan

De problemen met vroegtijdig schoolverlaters houden aan

Bron: ANP Iris van den Broek

Er zijn sinds 2021 meer dan 50.000 jongeren zonder startkwalificatie bijgekomen in Nederland. Deze hoge stijging is een probleem waar snel wat aan gedaan moet worden. Doorstroomcoördinator Arno den Otter ziet ook de gevaren van de stijging in, maar denkt wel dat er ook nog veel te winnen valt, onder andere door data en AI.

Het CBS publiceerde cijfers over de stijging van het aantal jongeren zonder startkwalificatie, een mbo 2, havo of vwo-diploma, het is sinds 2021 met 50.000 gestegen naar ruim 175.000 jongeren. Deze stijging heeft volgens Den Otter te maken met de hoogconjectuur waar de Nederlandse economie zich op dit moment in begeeft. “Nu er veel vraag naar werknemers is kunnen de jongeren makkelijk aan een baan komen, waardoor zij ervoor kiezen sneller te stoppen met een opleiding en dan snel geld te gaan verdienen.” , aldus Den Otter.

Samenwerking

Den Otter, die coördinator is voor regio Zuid-Holland Oost, vindt ook dat de samenwerking tussen de regio’s stukken beter kan. “Iedereen probeert het wiel uit te vinden, terwijl er weinig communicatie tussen de doorstroomcoördinatoren is. Dit heeft te maken met de ruime richtlijnen vanuit de staat, mensen krijgen veel vrijheid voor hoe zij de problemen aanpakken.” Dat voor de komende vier jaar deze richtlijnen scherper gesteld gaan worden juicht hij dan ook vooral toe, al geeft hij ook aan dat niet iedereen er blij mee is.

Data en AI

Verder focust Den Otter zich ook op hoe data en AI kunnen helpen bij deze problemen. “AI is zo een machtige tool, vroeger bedacht ik alle plannen volledig zelf, nu vraag ik AI voor oplossingen en zo kan het soms wel tot dertig procent van mijn werk overnemen.” Hij zegt daar als disclaimer wel bij dat  de ideeën van AI goed uitgezocht moeten worden, maar het kan je zeker tot nieuwe inzichten brengen, het mag alleen je werk niet overnemen. Ook vertelt hij dat er met data zoveel informatie beschikbaar is, daar kan veel meer mee gedaan worden. “Door alle data die er is kan er zoveel meer onderzocht worden, er ligt hier zoveel winst te pakken.”, sluit Den Otter af.

In de spraakmakers uitzending wordt gebeld met Arno den Otter over deze problemen vandaan kwamen, wat er gedaan moet worden om het probleem niet erger te laten worden en hoe AI hierbij kan helpen. Luister hieronder het gesprek uit de uitzending.

Over de auteur

Pieter Dhuyvetter

Pieter Dhuyvetter (1998) is student bij de School van Journalistiek. Deze geboren en getogen Amsterdammer wil zich ontwikkelen als journalist op het gebied van sportjournalistiek en het maken van documentaires en reportages.