Factcheck: ja het lot van een gezelschapsdier lijkt soms op die van een gekooid dierentuin- of circusdier

Factcheck: ja het lot van een gezelschapsdier lijkt soms op die van een gekooid dierentuin- of circusdier

Sander van Walsum, redacteur bij de Volkskrant, beweert dat het hebben van een huisdier niet veel verschilt van dieren die gekooid leven in een dierentuin of circus. Deze bewering is deels waar, maar deels ook niet. Het hangt af van de omstandigheden of het hebben van een huisdier slecht is voor het dier.

Aanleiding
Hoe huisdieren vroeger een luxeproduct waren, kan nu iedereen die dat wil een huisdier nemen, in alle soorten en maten. In het opiniestuk vertelt Sander van Walsum over meerdere eigen ervaringen, zowel uit zijn jeugd, als van buren en zijn vader. Hierin wordt verteld hoe er in vroegere tijden veel minder respect was voor dieren. Tegenwoordig is dat anders. De Partij voor de Dieren is een bekende partij, en onder jongeren zijn dieren steeds populairder. Onderzoeken van onder andere de Universiteit van Groningen laten zien hoe huisdieren schadelijk kunnen zijn voor andere dieren en hun leefomgeving, maar dat ze zelf ook niet gelukkig zouden zijn in huis. Dieren worden vaak binnengehouden in huizen die er niet geschikt voor zijn. “Het is belangrijk dat (toekomstige) huisdiereigenaren zich inlezen in de diersoort die ze aanschaffen,” vertelt Esther Bouma, eigenaar Kattengedrag Adviesbureau ‘Katsgewijs’.

Nemen mensen te snel een huisdier?
Iedereen die wil, kan een huisdier nemen. In Nederland zijn er dan ook enorm veel huisdieren. Binnen de vier miljoen huishoudens in Nederland leven ongeveer 35 miljoen gezelschapsdieren.

 

Ook mensen met een uitkering of mensen die in een flat wonen, kunnen een huisdier nemen.   “Het is belangrijk dat mensen weten waar ze aan beginnen, de juiste middelen hebben en de financiële mogelijkheden om het dier te helpen wanneer dit nodig is.” vertelt dierenarts Mathijs Nippius. De dierenbescherming heeft een stappenplan gemaakt voor mensen die een huisdier willen, om te kijken welke bij hen past.

Het hebben van een huisdier is net zo slecht als een dier in een hok.
Maar zijn alle dieren geschikt als huisdier? In Nederland is op 1 juli 2024 een huis- en hobbydieren lijst ingegaan. Hierin staan de dieren die toegestaan zijn om als huisdier te hebben in Nederland. “Veel dieren zijn gewoon niet gemaakt om als huisdier te leven. We hebben niet de juiste middelen om voor ze te zorgen. Er zijn dus inderdaad situaties waarin het houden van bepaalde dieren als huisdier net zo slecht is als een dier in een hokje,” aldus animal protection. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de ruimte die dieren hebben, eenzaamheid, gezondheid, etc. Honden bijvoorbeeld, horen niet alleen te leven, het zijn dieren die gezelschap nodig hebben. Als een huishouden wel de juiste middelen heeft, op financieel gebied, maar ook op het gebied van ruimte, is het geen probleem een huisdier te hebben, deze dieren zijn dan ook gelukkig en niet vergelijkbaar met dieren in een hok.

Conclusie
De bewering dat het lot van een huisdier weinig verschilt van dat van een dier in een dierentuin of circus klopt dus gedeeltelijk. Het welzijn van huisdieren hangt af van de omstandigheden waarin ze leven. Slechte zorg, gebrek aan ruimte of gezelschap kunnen leiden tot situaties vergelijkbaar met gevangenschap. Tegelijkertijd kunnen huisdieren wel gelukkig zijn als ze in een geschikte omgeving met voldoende zorg leven. De nieuwe huis- en hobbydierenlijst, die vanaf juli 2024 geldt, helpt voorkomen dat ongeschikte dieren als huisdier worden gehouden. Goede zorg is dus cruciaal voor het welzijn van huisdieren.

Over de auteur